Garanti belgeleri ile ilgili o şart kaldırıldı

Garanti belgeleri ile ilgili o şart kaldırıldı

Garanti belgelerinin Bakanlıktan onaylatılması şartı kaldırılarak bürokrasinin azaltılması yolunda önemli bir adım atıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, garanti belgelerinin Bakanlıktan onaylatılması şartının kaldırılarak bürokrasinin azaltılması yolunda önemli bir adım atıldığını bildirdi.
Bakan Yazıcı, yazılı açıklamasında, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından ikincil düzenlemeleri de hayata geçirmeye başladıklarını ifade etti. Bu kapsamda bugün Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği, Garanti Belgesi Yönetmeliği ile Tanıtma ve Kullanma Kılavuzları Yönetmeliklerinin yürürlüğe girdiğini belirten Yazıcı, ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlanması ile birlikte tüketicilerin yeni haklara kavuştuğunu kaydetti.
Bu kapsamda, tanıtma ve kullanma kılavuzuna ilişkin yeni düzenlemeler yapılarak satıcılara, tüketicileri doğru bilgilendirmeye yönelik yükümlülükler getirildiğini ifade eden Yazıcı, şu bilgileri verdi:

"Mevzuatta "Kullanıcı arayüzü" tanımı yapılmıştır. Buna göre malın kullanıcı arayüzünde (dijital ekran) yer alan bilgilerin Türkçe olması zorunluluğu getirilmiştir. Bu şekilde tüketicilerimizin satın aldıkları malları doğru ve daha verimli kullanmaları, dolayısıyla maksimum faydayı elde etmeleri sağlanmış olacak.

'Emniyet kemerinizi takınız', 'Çocuk koltuğu kullanırken hava yastığını kapatınız' gibi malın güvenli kullanımına ilişkin bilgilerin yabancı dilde verilmesi tüketicilerin can ve mal güvenliği için güvenlik riski oluşturmaktadır. Bu nedenle, malın güvenli kullanımına ilişkin her bilginin, malın üzerinde de yer alması halinde, yazılı ve sesli ifadelerin Türkçe olması zorunluluğu getirilmiştir."

-Garanti belgelerinde düzenleme

Garanti belgesinin tüketicinin haklarını bilmesine hizmet edecek şekilde hazırlandığını ifade eden Yazıcı, "Garanti belgelerinden Bakanlık onayı kaldırılarak bu alandaki bürokrasi ortadan kaldırılmıştır. Garanti belgelerinin Bakanlıktan onaylatılması şartı kaldırılarak bürokrasinin azaltılması yolunda önemli bir adım atılmıştır" ifadelerini kullandı.
Üretici ve ithalatçıların garanti belgesi düzenlemeye devam edeceğini ancak bunu Bakanlıktan onaylatmayacaklarını belirten Yazıcı, "Bu belgelerde tüketicinin satın aldığı mala, üretici, ithalatçı ve satıcıya yönelik bilgiler ile tüketicinin hakları yer alacaktır. ​Bakanlık, bu belgenin düzenlenip tüketicilere verilip verilmediğini kontrol edecek ve verilmemesi halinde firmalara yaptırım uygulayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

- "Tüketicinin seçimlik haklarını kullanması kolaylaştırıldı"

Bakan Yazıcı, tüketicinin seçimlik haklarını kullanmasının kolaylaştırıldığını ifade ederek, satın alınan malın garanti süresi içinde tamir edilmesine rağmen, tekrar arızalanması halinde tüketicinin diğer seçimlik haklarından istediğini kullanabileceğini bildirdi.
Tüketicilerin satın aldığı mallarla ilgili satış sonrası servis hizmetlerine kolay bir şekilde ulaşmasının amaçlandığını kaydeden Yazıcı, satış sonrası hizmetlere hızlı ve kolay bir şekilde ulaşılması için Bakanlıkça belirlenen sayıda servis istasyonu kurma ve malın kullanım ömrü süresince servis hizmeti verme zorunluluğunun devam ettiğini belirtti.

6502 sayılı Kanunla ilk defa özel servislere de verdikleri hizmetten sorumlu olma yükümlülüğü getirildiğini hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti:

"Buna göre herhangi bir markanın yetkili servisi olmayıp, özel servis olarak hizmet veren servis istasyonları da verdikleri hizmetten dolayı tüketicilere karşı sorumlu olacaklardır. Servis istasyonları, kendilerine teslim edilen arızalı mallar ile ilgili olarak malın teslim alındığına dair teslim fişi, ayrıca malın onarımı tamamlanınca yapılan işlemleri ve ücretini gösteren bir de servis fişi düzenleyeceklerdir. Bu şekilde, malın onarımına ilişkin yaşanabilecek ihtilafların da önüne geçilmiş olacaktır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.