GAP’ta kuraklık çanları çalıyor

GAP’ta kuraklık çanları çalıyor

Çiftçiyi endişelendiren kuraklık kara kara düşündürüyor

. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, "15 gün içerisinde yağmur yağmazsa, susuz tarım yapan çiftçiler için felaket olur. Bu çiftçilerimiz 10 yıl dengesini düzeltemezler." dedi.

Son zamanların en çok tartışılan konusu doğal afeti kuraklık, GAP çiftçisini de endişelendiriyor. Sulu tarımın yapıldığı bölgelerde risk hissedilmese de susuz tarımın yapıldığı alanlar için endişeli bekleyiş sürüyor. Yetkililer 10-15 gün içerisinde yağmurun yağmaması durumunda kuraklığın felakete dönüşeceğini belirtiyor. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, "15 gün içerisinde yağmur yağmasa susuz tarım yapan çiftçi için felaket olur." şeklinde konuştu.

Sulu tarımın yapıldığı bölgelerde risk hissetmediklerini kaydeden Eyüpoğlu, " Harran Ovasının büyük bölümünde sulu tarım yapılıyor. Buralarda risk söz konusu değil. 3 gündür bu bölgelere su bırakıldı. Ancak susuz tarımın yapıldığı bölgelerde ciddi endişeler hakim. Doların yükselmesi gübre fiyatlarını uçurdu, mazot aynı şekilde… 15 gün içinde yağmur yağmaması durumunda kuraklıkta eklenirse kuru tarım yapan çiftçi 10 yıl dengesini düzeltemez." ifadelerine yer verdi.

Kuraklığın yanı sıra son yıllarda Harran Ovası'nda buğday ekiminin azalması da endişeye sevk ettiğinin altını çizen Eyüpoğlu, "Harran Ovası, buğday ambarı olarak bilinir. Ülkeye büyük katkısı var. Ancak son yıllarda buğday ekimi azaldı. Ovanın yüzde 70'inde pamuk, sadece yüzde 30'unda buğday ekimi yapılmaya başlandı. Buğday üretiminin azalması endişe verici."

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Necip Özgökçe de meteorolojik kuraklığın olduğunu ancak henüz tarımsal kuraklığın olmadığını belirtti. Endişe duyduklarını kaydeden Özgökçe, 15 gün içinde yağmurun gelmesi durumunda sorun yaşanmayacağını belirtti. Kuraklık boyutunu düşürmek amacıyla alınabilecek tedbirler için ilgili birimlerle toplantı düzenleyeceklerini kaydeden Özgökçe, "Vali başkanlığında önümüzdeki hafta kuraklığı değerlendireceğiz. Her kurumun kendi alanında alacağı tedbirler ne ise o anlamda biz eylem planı hazırlayacağız. Hazırlıklı olacağız. Biz bu eylem planını her yıl yapıyoruz." Sözlerine yer verdi.

Barajlardaki doluluk oranına da değinen Özgökçe, DSİ ile yapılan görüşmelerde barajdaki su seviyesinde rahatsızlık verici bir durumun olmadığı izlenimini aldıklarını kaydetti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.