GAP’a 5 eylem planı

GAP’a 5 eylem planı

Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı (2014-2018) Mardin’de açıklandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “GAP bölgesi yatırımlarının toplam kamu maliyetleri içindeki payı 2002’de yüzde 5’ti. Bizim dönemde bu yüzde 10,5’e çıktı. Burada da durmayacağız. İkinci eylem döneminde de yaklaşık 26 milyar liranın üzerinde kamu yatırımı yapacağız” dedi.

5 MADDELİK SÜPER PROGRAM

Eylem Planı’nda “Ekonomik Kalkınmanın Hızlandırılması, Sosyal Gelişmenin Güçlendirilmesi, Şehirlerde Yaşanabilirliğin Artırılması, Altyapının Geliştirilmesi, Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi” olmak üzere 5 gelişme ekseni yer aldı.

Yeni Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı (2014-2018) kapsamında, bölgede sulama, ulaşım ve sanayi altyapısını daha da iyileştirecek ve yerel kurumların hizmet sunum kapasitelerini geliştirecek program ve uygulamalara ağırlık verilecek.

Açıklamada, GAP Eylem Planı’nın temel amacının, bölgede ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve istihdam artışı sağlayarak vatandaşların refah seviyesini artırmak, hayat standardını yükseltmek, huzur ve mutluluğunu sağlamak olduğu, bu amaca ulaşırken, insan odaklılık, katılımcılık, kapsayıcılık, hesap verebilirlik ve şeffaflık  esas alınacağı vurgulandı.

PLANIN MALİ YAPISI

Bu kapsamda plan döneminde bütçede Ekonomik Kalkınmanın Hızlandırılması için 1,6 milyar, Sosyal Gelişmenin Güçlendirilmesi için 6,1 milyar, Şehirlerde Yaşanabilirliğin Artırılması için 1 milyar 4 milyon, Altyapının Geliştirilmesi için 17,8 milyar ve Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi için 25 milyon lira olmak üzere toplam 26 milyar 688 milyon lira yatırım ödeneği ayrılacak.

GAP PROGRAMININ AYRINTILARI

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için altyapı eksikleri giderilecek. İç sularda su ürünleri üretimini artırmaya yönelik destek programlarına önem verilecek. Yenilenebilir enerji ile ilgili uygun yatırım alanları tespit edilecek, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi, tarım, turizm gibi alanlarda kullanımına yönelik araştırma ve uygulama faaliyetleri desteklenecek. İstihdam artışı için tedbirler alınırken konut üretimi teşvik edilecek.

GAP Eylem Planı kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Küçük Sanayi Siteleri (KSS) yatırımlarına devam edilecek. İhtiyaç duyulan illerde Tarıma Dayalı İhtisas OSB’leri kurulacak. 

Bölge sınır kapıları güçlendirilecek ve sınır komşuları ile ticaret artırılacak.

1,1 MİLYON HEKTAR ALANA SULAMA

2018 sonu itibarıyla bölgede işsizlik oranının yüzde 10,3’e inmesi beklenirken, ihracatın da 22 milyar 119,8 milyon dolara çıkması amaçlanıyor. 1,1 milyon hektar alanın sulanması için depolama altyapıları tamamlanacak, şebeke inşaatları da önemli ölçüde bitirilecek.  Plan döneminde, okul öncesi eğitimde yüzde 70 okullaşma oranına ulaşılacak, ilk ve orta öğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 33’e düşürülecek.

yeniakit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.