“Gandhi Kemal” mi, o da kim?

Tarihte üç tane Gandhi görüyoruz: Biri Mahatma Gandhi … Diğeri İndira Gandhi. Bir diğeri de Rajiv Gandhi.
Gandhi, Hindistan bağımsızlık hareketinin kurucusu... Ülkesini İngiliz sömürgesinde olduğunu bilen Gandhi, ülkeyi bağımsızlığa ulaştırabilmek için şiddet unsurları içermeyen direniş hareketini başlatmış… Çeşitli kongre ve yürüyüşlerle, halkı eşitsizliğe, zengin/fakir ayrımına, kast sistemine, fakir çitçilerin ezilmesine karşı bilinçlenmesini sağlamış. En önemlisi, Hindistan’ın yabancı hakimiyetinden kurtulması için ülke çapında kampanyalar yürütmesi. Bunun en bilineni, Britanya tuz vergisine karşı yaptığı 400 kilometrelik “tuz yürüyüşü”dür. Bir sonraki yıllar Britanyalılara açık çağrıda bulunarak Hindistan’ı terk etmelerini istedi. Hem Güney Afrika hem de Hindistan’da bir çok kere hapsedildi.
Gandhi “pasifizm” ve gerçeği savunarak görüşlerini uyguladı. Basit bir yaşam sürdü. Çıkrık ile örülen geleneksel “dhoti” ve örtü gibi giysilerini kendi eliyle yaptı.
Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri aktif ama şiddet unsuru içermeyen direniş ile Hindistan’ı bağımsızlığına kavuşturdu.
*
İndira Gandhi ise yine aynı ülkede 2 kez başbakanlık yapmış ancak Mahatma Gandhi ile sadece isim benzerliği olan kadın bir politikacı.
Başbakan olan Lal Bahadur Şastri’nin ani ölümü üzerine, parlamentonun kararı ile başbakanlığa getirilmiş. Partisinin ikiye bölünmesi üzerine sol kanadın başına geçmesi, patlak veren Pakistan/Hindistan savaşındaki başarısızlığı bir yana, seçimlerde hile karıştırmakla suçlanınca olağanüstü hal ilan ederek muhaliflerini tutuklatması… Onun inişli çıkışlı bir siyaset takip ettiğini gösteriyor.
Müslüman halka baskı uyguladı İndira Gandhi. Dahası, Özerklik isteyen Sih’lerin ayaklanmaları ile uğraştı, başarısız oldu. Amritsar’daki Altın Tapınak’a sığınan militanlara karşı ordu birliklerini kullanması büyük tepki topladı. Bu öfke patlaması sonucu, koruması olan Sih muhafızlar tarafından Yeni Delhi’de öldürüldü.
*
İndira Gandhi’nin ölümünden sonra oğlu Rajiv Gandhi başbakan oldu. Gandhi İngilizlere ve Hindulara şirin görünmek için Müslümanlara ve diğer azınlıklara karşı oldukça sert bir politika takip etti. Özellikle Keşmir ve Assam’da çok Müslüman kanı akıttı.
Bu kanlı politikalar Rajiv’e son seçimlerde Başbakanlık getirdi. 21 Mayıs 1991 günü Tamil Nadu eyaletinde, uzaktan kumandalı bir bomba ile yanındaki on dört kişi ile beraber öldürüldü.
*
Gelelim “Gandi Kemal”e… Ne Hindistanla ilgisi var ne Hinduizmle!
Ne “pasifizm”le ilgisi var ve ne de direnişle.
Baykal’ın idaresindeki CHP tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı oldu. Hürriyet Gazetesi’nin cilalaması sonucu sinik bir politikacı olan Kılıçdaoğlu’na sırf  vitrin olsun diye“Gandhi” ismi takıldı.
“Gandhi Kemal” sadece medyatik bir balondur.
Şimdi ise bir “komplo” iddiasının gölgesinde Genel Başkan adayı. Yani CHP’de parti içi hesaplaşmanın vitrinini temsil ediyor.
Kemal Kılıçdaroğlu, Mahatma Gandhi olamaz…
Olsa olsa, İndira veya Rajiv Gandhi olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum