Abdulkadir MENEK

Abdulkadir MENEK

Gafil nefsime ikazlar (II)

Ey nefis. İnsanları kandırmada ve kendi zelil ve süfli heveslerine alet etmede, hakikaten çok dessas ve çok mahirsin. Senin bu hile ve aldatmalarına karşı, beni çok seven ve çok acıyan Rahim bir Allah'ım var. Ben de O'na sığınıyorum.
 
***
 
Ey nefis. Benim Rabbim bütün bu uçsuz bucaksız kâinatı, bizim emrimize ve hizmetimize vermiş. Bütün varlıklar biz insanların etrafında adeta pervane olmuş bir şekilde dönüyor ve şevk ile hizmet ediyorlar. Senin inkâr ve isyanın çok manasız ve mesnetsizdir. Düş bizim yakamızdan
 
***
 
Ey nefis. Sana ağır gelen ve çeşitli bahanelerle mani olmaya çalıştığın bütün amel ve ibadetlerimin, hem dünyam ve hem de ahiretim için çok hayırlı ve gerekli olduğunu biliyorum. Sana rağmen bu hayırlı amelleri işlemek için elinden gelen bütün gayreti göstermeliyim.
 
***
 
Ey nefis. Şeytan ile bir olup ayağımı kaydırmak için kurmuş olduğunuz kirli ve hileli ittifaka aldanmamam için mütemadiyen uyanık ve dikkatli olmalıyım. Biliyorum, aleyhime kurduğunuz bu kirli ittifak dur durak bilmeden, son nefesime kadar devam edecektir. Benim en büyük yardımcım, çok müşfik olan Rabbimdir.
 
***
 
Ey nefis. Gönlümün arzularına bir sınır konulmamıştır. Bütün kâinatı kaplayan arzu ve isteklerime senin kısa ve kirli elin ulaşamaz. Benim bütün arzularıma, ancak bütün kainatın Sahibi ve Hâkimi olan Rabbim cevap verebilir. Sen yolumdan çekil ve beni Rabbimle başbaşa bırak.
 
***
 
Ey nefis. Senin isteklerine uyan ve seni kılavuz olarak kabul edenlerin akıbeti daima felaket olur. Senin taleplerine karşı çıkan ve süfli emellerine direnenler, saadet kapılarını aralamış ve Kâinatın Halık'ı olan Rablerini razı etme yoluna girmiş olurlar. Artık tercih biz insanlara kalmıştır.
 
***
 
Ey nefis. İşine gelenleri nazarlara vererek, insanlara galebe edip yoldan çıkarmakta üstüne yoktur. Oysa ölüm, hemen yanı başımızda ağzını açmış ve yutmak için bizi beklemektedir. Bu ölüme kapılıp gitmeden önce, Rabb'imize iltica etmemiz gerekmiyor mu?
 
***
 
Ey nefis. Çevirdiğin hile ve dolaplara kapılmamak ve tezgâhlarına karşı kendimizi koruyabilmemiz için, Rabbimizin inayet ve korumasına sığınmaktan başka bir çaremiz yoktur. Biz kendimize güvenir ve selameti kendi gayret ve faaliyetlerimize bağlarsak, sonumuz ancak ve ancak helâket ile felaket olur.
 
***
 
Ey nefis. Sen gönlümün sonsuz ve sınırsız arzularına ve isteklerine çare olamazsın. Olsa olsa, hülyalarımın ve hayallerimin peşinde bir serap çölünde koşturur, hayal kırıklığı ile yorar ve ateşlere yuvarlarsın.
 
***
 
Ey nefis. Bu dünyada tadımlık olarak verilen fani lezzetlere, bizleri doyurmak konusundaki hile ve gayretlerin, beyhude ve faydasızdır. Fena ve ölümlü dünyada, yöneldiğimiz ebedi dünyanın meyvelerini, heba ve heder etmek asla akıl karı değildir.
 
***
 
Ey nefis. İnsanların en zayıf damarlarından birisi olan enaniyeti tahrik etme konusundaki gayretlerin çoğu zaman netice alıyor ve bu meselede çok sayıda insanı kendine tabi kılıyorsun. Oysa biz insanlar son derece zayıf olduğumuz halde hiçbir şeye de hakiki anlamda malik değiliz. Fakat çoğu zaman bunu anlamaz ve senin elinde oyuncak oluruz. 
 
***
 
Ey nefis. Ben Rabb'imin bana bahşettiği sayısız nimetlerin şükrünü eda etmekten aciz olduğum halde, sen beni gaflet ve isyana sevk etmek için hile ve oyunlarından bir an bile vazgeçmiyorsun. Son nefesime kadar devam edecek tuzaklarına karşı, ben de ancak kullarına çok acıyan, Rahman ve Rahim olan Rabbimin şefkat ve himayesine sığınıyorum.
 
***
 
Ey nefis. Seninle mücadele, cihadların en müşkülü ve bütün bir ömür devam ettiği için en çilelisidir. Bu cihaddan zafer ile ayrılmak için, tavizsiz bir şekilde bu gayreti, alıp verdiğimiz bütün nefeslerimizde devam ettirmeliyiz. Yoksa hiç beklemediğimiz bir anda çok büyük hezimetlere ve bozgunlara uğrayabiliriz. Bu cihadın şakaya ve gevşek bırakmaya gelir bir tarafı yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum