Abdulkadir MENEK

Abdulkadir MENEK

Gafil nefsime ikazlar (I)

Ey nefis. Senin tuzaklarına düşmekle, arzu ve isteklerine boyun eğmekle geçip giden bu dünya hayatında işlediğim günahlardan dolayı nihayet derece pişmanım. Senin doymak bilmeyen arzu ve isteklerinin şerrinden Rabb'imin rahmet ve inayetine iltica ediyorum.

***

Ey nefis. Kurtuluşa ve huzura ermek isteyenler, senin isteklerinin aksine hareket etmelidirler. Çünkü sana tabi olanların elinde ancak ve ancak felaket ve zarar kalır ve hüsrana duçar olurlar.

***

Ey nefis. Sen beni yoldan çıkarmak ve günahların bataklığına yuvarlamak için görevini eksiksiz ve hiç bir fırsatı kaçırmadan yerine getiriyorsun. Ben de görevimi yerine getirmek konusunda senin kadar gayretli ve hevesli olsam, bu dünyada tabi olduğum imtihanı kazanma konusunda büyük bir şansa sahip olma fırsatını elde edeceğim.

***

Ey nefis. Sen zahmetsiz bir lezzetin ve külfetsiz bir ücretin peşindesin. Oysa böyle bir şey bu dünyada mümkün değildir. Beni aldatıp müflis ve perişan bir duruma düşürmek istiyorsun. Bu dünya, hizmet ve külfet durağıdır. Hakiki ücret ve lezzet, bu dünyada vazifesini yapanlara ahirette Allah'ın bir lütuf ve ihsanı olarak tarif edilebilir.

***

Ey nefis. Senin heveslerin tükenmez ve isteklerin sona ermez. İnsanları; fena, fani ve geçici lezzetlere sevk etme konusundaki ısrar ve hilelerine, Rabbimizin sonsuz ve sınırsız merhamet ve nimetlerini talep ederek karşı çıkmalı ve senin tuzaklarına karşı uyanık olmalıyım.

***

Ey nefis. İnsanların dünya lezzetlerine olan meyil ve zaaflarını çok iyi biliyor, helal ve haram demeden onları tehlikelere yuvarlamak için ayaklarını kaydırma yollarını çok ustaca kullanıyorsun. Bir an bile boş bırakılmaya gelmiyorsun. Göz açıp kapayıncaya kadar, seninle baş başa kalmamak için, Rabbime iltica ediyorum.

***

Ey nefis. Ben yaşadığım son anıma kadar Rabb'imin emir ve yasaklarına uyma konusunda seninle mücadele etmeli ve dikkatli olmaktan vazgeçmemeliyim. Çünkü sen insanları yoldan çıkarmak ve kendine tabi kılmak için, son nefeslerine kadar ifsat ve gayretine devam edersin.

***

Ey nefis. Bütün dünyaya ve içindeki nimetlere sahip olsan bile, yine doymaz ve beni isyan ile inkâra sevk etmek için tam mesai çalışmaya devam edersin. Senin peşine düşenin sonu felakettir. Ben sana sırtımı dönmeli, Rahim ve Gafur olan Allah'a yönelmeliyim.

***

Ey nefis. Rabbimiz, seni biz insanlara imtihanı kazanmamız ve ebedi cenneti hak etmemiz için musallat etmiştir. İmtihan sırrı zaten burada bulunmaktadır. Biz irade ve aklımızı kullanarak seni mağlup etmeliyiz. Aklı başında olan her insanda bu potansiyel vardır. Yeter ki yerinde ve zamanında kullanmaya gayret edelim.

***

Ey nefis. Senin isteklerine uyanların akıbeti, helâket ve felakettir. Sen insanlar için hayırlı hiç bir şey talep etmezsin. Bundan dolayı, ben senin isteklerinin hepsine muhalefet etmek için elimden gelen bütün cehd ve gayreti göstermeliyim.

***

Ey nefis. Ben bütün hayatımı; senin tuzaklarının ve ısrarının rağmına, Rabb'imin emir ve rızası dairesinde geçirmek için, elimden gelen bütün gayreti göstermeye çalışacağım. Bu konuda Rabb'imin yardım ve inayetine güveniyor ve bütün mevcudiyetimle O'na iltica ediyorum.

***

Ey nefis. Senin kibir, gurur ve enaniyetin, insanları cehenneme götürür, ateşlere atar, ebediyyen azaplarda kıvrandırır. Oysa sen hiç bir şeye malik olmadığın gibi, hiçbir kudret, fazilet ve servetin de sahibi değilsin.

***

Ey nefis. Rabb'imiz bu dünya hayatımıza güzel anlamlar ve ulvi gayeler yüklediği halde, sen hile ve tuzaklarınla kendi hesabına yönlendirmek için büyük gayret gösteriyorsun. Senin bu hilelerine kanmamak ve tuzaklarına düşmemek için, Rahim ve Kerim olan Allah'a sığınıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
4 Yorum