G. Sudan'da 3.7 milyon kişi açlık tehlikesi altında

G. Sudan'da 3.7 milyon kişi açlık tehlikesi altında

Güney Sudan açlık kriziyle karşı karşıya, ülkede 3.7 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtliyor


Birleşmiş Milletler (BM) Güney Sudan İnsani İşler Koordinatörü Toby Lanzer, Güney Sudan'daki insani durumun çok kötü ve ciddi olduğunu belirterek, sorunun Darfur'a doğru genişlemeye başladığını söyledi. Lanzer ülkedeki en büyük sorunun açlık krizi olduğunu ifade ediyor.
Ülkede yaklaşık 3,7 milyon kişinin açlık riski yaşadığına dikkati çeken Lanzer, bölgede yağmur mevsiminin yaklaşması dolayısıyla bu insanların acil yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Lanzer, BM Cenevre Ofisi'nde yaptığı basın toplantısında, Güney Sudan'daki durumun gittikçe kötüleştiğini, ülkede yaklaşık 100 gündür büyük bir trajedi yaşandığını ifade etti. Yüzbinlerce insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret eden Lanzer, insanların bir kısmının çaresizlik içinde Güney Sudan'dan Darfur'a kaçtığını kaydetti.

Güney Sudan'da şu anda ülke içindeki piyasanın tamamıyla çöktüğünü aktaran Lanzer, diğer ülkelerden mal getiren işadamlarının da artık Güney Sudan'da iş yapmak istemediğini kaydetti. Lanzer, uluslararası toplumun Güney Sudan'a destek olması gerektiğini vurgulayarak, "Tünelin sonunda ışık var ama bu ülkeyle dayanışma içinde olmamız lazım" dedi.

ZAMANA KARŞI YARIŞIYORUZ

Güney Sudan'daki durumun Suriye'deki kadar acil olduğunu ifade eden Lanzer, bölgede yağmur mevsimi başlamadan yardım malzemelerinin dağıtımını sağlamaları gerektiğini vurguladı. Lanzer, "Zamana karşı yarışıyoruz" dedi.

Lanzer, geçen yılın ilk üç ayına göre bu yılın ilk üç ayında uluslararası donörlerden aldıkları mali yardımın azaldığına işaret ederek, bir an önce 232 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Ülkedeki sorunun "bir etnik grubun diğer etnik gruba karşı mücadelesi" şeklinde tanımlanamayacağını, bunun sorunu çok basite indirgemek olacağını ifade eden Lanzer, ülkedeki ortamın kapsamlı bir anlaşma için de henüz hazır olmadığını söyledi.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.