Fransız gazete Ayasofya cami olmasından endişeli

Fransız gazete Ayasofya cami olmasından endişeli

Fransa'nın Liberation gazetesi, Ayasofya'nın camiye dönüşütülmesine karşı çıktı, müze olarak kalması gerektiğini söyledi

Risale Haber-Haber Merkezi
 
Fransa'nın Liberation gazetesi, Ayasofya'nın camiye dönüşütülmesine karşı çıktı, müze olarak kalması gerektiğini söyledi.
 
"Osmanlı İmparatorluğu, Konstantinopolis’i fethettikten sonra bile ismini değiştirmedi: Ayasofya. Ayasofya 1453’te İstanbul’un fethinin ardından camiye dönüştürüldü. 1934’te de Mustafa Kemal Atatürk tarafından müzeye çevrilerek insanlığa armağan edildi. Ayasofya’yı her yıl 3,3 milyon kişi ziyaret ediyor" ifadelerinin yer aldığı haberde Fransız gezgin-yazar-gazeteci Sebastien de Courtois'un görüşlerine yer verildi: “Burada İslam ile Hristiyanlık bir arada yaşatılıyor. Bu iki dinin mekândaki birliktelikleri çok hassas bir denge oluşturuyor. Bu dengeyi sadece müze olma kriteri güvence altına alabilir.” 
 
Gazeteye göre Ayasofya'nın tekrar cami olmasını "radikal dinciler ile aşırı milliyetçiler" istiyor.
 
Gazete haberi şöyle:
 
"1950’li yıllardan bu yana Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi fikri bazı kesimler tarafından aralıklı olarak gündeme getirilir. Ancak bu sefer bu arzu daha yüksek sesle dile getiriliyor. Geçen kasım ayı sonunda bir halı sergisinin açılışında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Ayasofya’nın üzgün olduğunu görüyoruz. Umarım yakın zaman içinde yeniden yüzü güler.” dedi. 2002’den bu yana iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisinin (AKP) ağır toplarından Arınç, bu açıklamasıyla Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi taraftarı olduğunu belirtmiş oldu.
 
Halkın büyük bir çoğunluğuna göre Ayasofya camiye dönüştürülünce Osmanlı İmparatorluğu’nun fethi tamamlanacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum