Fransa'dan Suriye için yeni BM tasarısı

Fransa'dan Suriye için yeni BM tasarısı

Laurent Fabius, Esed rejiminin halkına karşı varil bombası kullanmasını durdurmasını amaçlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Esed rejiminin halkına karşı varil bombası kullanmasını durdurmasını amaçlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Meclis genel kurulunda Suriye ile ilgili sözlü soru önergesini yanıtlayan Fabius, ''Suriye'de bizim önceliğimiz ne? İlk olarak DAİŞ'i vurmak. İkinci olarak Esed rejiminin varil bombalarıyla sivil halkı bombalamasını engellemek. Bu yüzden bu konuda BM Güvenlik Konseyi'ne bir tasarı sunmak istiyoruz. Biz üçüncü öncelik olarak bu ülkede siyasi geçiş dönemini sağlamak istiyoruz'' ifadesini kullandı.

Söz konusu tasarının, BM 5 daimi üyesinden Rusya'nın vetosu yüzünden BMGK'dan geçme ihtimali ise çok düşük. Son olarak Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarında terör örgütü DAİŞ militanlarını hedef aldığını savunarak, ılımlı muhalifleri vuran Rusya'nın, kararı veto etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Suriye'de Esed rejimi, sivillere yönelik sık sık varil bombalarıyla saldırılar düzenlemiş, muhalif güçlerin elindeki bölgelere atılan bu bombalar çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Yüksek tahribat gücüne sahip varil bombalarının sivillerin yaşadığı bölgelerde kullanımı uluslararası sözleşmeler kapsamında yasaklanmıştı.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.