Fransa'da hükümetten Müslüman açılımı

Fransa'da hükümetten Müslüman açılımı

Fransa'da hükümet, ülkedeki İslami kuruluşlarla daha yakın diyalog kurma kararı aldı

Bakanlar kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan Hükümet Sözcüsü Stephane Foll, yaz aylarına kadar ülkedeki İslam dininin temsilcileriyle hükümetin geniş kapsamlı diyalog süreci başlatacağını bildirdi.

Bakanlar kurulunda İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve tarafından sunulan plana göre, Başbakan Manuel Valls, Katolik dini temsilcileriyle olduğu gibi İslam dini temsilcileriyle de yılda iki kere geniş katılımlı bir toplantı düzenleyecek.

Bu toplantılarda, camilerde görevli imamların eğitimi, helal et kesimi için hazırlanan mezbahalar, ibadet yerlerinin güvenliği, laiklik konusu ve ülkedeki Müslümanların günlük hayatta karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılacak.

Toplantılara, Müslüman toplumun içindeki bütün farklı görüşlerin yansıtılmasının yanı sıra dernek temsilcileri, Müslüman aydınlar, yazarlar ve önemli şahsiyetler de davet edilecek.

Fransa'da sayıları 2 bin 300'ü bulan ibadet yerlerinde görevli imamların önemli bir kısmının Fransızcayı ve Fransız kanunlarını bilmemesi yüzünden, bu kişilere verilecek eğitim de yine hükümetin öncelik vereceği konular arasında yer alacak.

Avrupa'da en çok Müslümanın yaşadığı ülkeler arasında ilk sırada bulunan Fransa'da yaklaşık 5 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin ediliyor.    

Ülkede 2003 yılında devletin girişimiyle bütün Müslüman dernekleri bir çatı altında toplamak için Fransa İslam Konseyi kurulmuştu. Bu konsey, bünyesindeki iç çekişmeler yüzünden etkili olamamak ve bütün Müslümanları yeteri kadar temsil edememekle suçlanıyor.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.