Fransa'da halk etnik istatistiklerden rahatsız değil

Fransa'da halk etnik istatistiklerden rahatsız değil

Fransa'da düzenlenen bir anket halkın çoğunluğunun etnik kökene dayalı istatistiklere karşı olmadığını ortaya koydu

Fransa'nın Beziers kentinde Müslüman öğrencilerin fişlendiğinin ortaya çıkması sonrası yapılan ilk anket halkın çoğunluğunun etnik kökene dayalı istatistiklere karşı olmadığını gösterdi.

Odoxa kamuoyu araştırma şirketinin anketine göre katılımcıların yüzde 55'i ayrımcılıkla mücadele için en iyi yöntemin etnik istatistiklerin ortaya koyulması olduğu yönünde görüş belirtti. Ankete katılanların yüzde 44'ü ise insanların kökenlerinin istatistiğinin tutulmasına karşı olduğunu ifade etti.

Katılımcılardan sol eğilimli olanların yüzde 64'ü etnik istatistiklere karşı çıkarken, sağ görüşlü olanların yüzde 78'i etnik kökene dayalı veri toplama fikrini doğru bulduğunu bildirdi.

Ankete göre katılımcıların yüzde 55'i ise Beziers kentinde Müslüman öğrencilerin fişlenmesi karşısında "şoke olduğunu" söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem, çarşamba günü Fransa Ulusal Meclisi'nin "Cihat Araştırma Komisyonu" toplantısında yeni eğitim-öğretim yılının başladığı eylül ayından bu yana okullarda toplam 536 radikalleşme şüphesi uyandıran olayın tespit edildiğini açıklamıştı.

Beziers Belediye Başkanı Robert Menard'ın katıldığı bir televizyon programında "kentteki okullardaki öğrencilerin yüzde 64'ünün Müslüman olduğunu" söylemesiyle öğrencilerin dini inançlarının istatistiğini tuttuğu ortaya çıkmış, bu olay kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu.

Fransa Başbakanı Manuel Valls de sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından "Belediye Başkanı Menard'dan utanıyorum. Cumhuriyet, her çocuğa eşit mesafededir" yorumunu yapmıştı.
Fransa'da 6 Ocak 1978'de çıkarılan kanuna göre kişilerin etnik ve dini inançlarını içeren istatistikler tutmak yasak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.