Fransa'da Filistin'in devlet olarak tanınması çabaları

Fransa'da Filistin'in devlet olarak tanınması çabaları

Senatoda yarın Filistin'in tanınmasını öngören karar tasarısı oylanacak

 
Fransa'da parlamentonun Filistin'in devlet olarak tanınmasını hükümetten talep eden karar almasının ardından Senato'da da benzer bir tasarı oylanacak.
Yeşiller tarafından Senato'ya sunulan aynı konudaki karar tasarısı için yarın oylama yapılacak.
Karar tasarısı, parlamentonun kararı gibi sembolik görülüyor. Ancak uzmanlar Fransa'nın desteğinin barış görüşmelerinde Filistin'in elini güçlendireceği yorumunda bulunuyor.
Sosyalistlerin parlamentoya sunduğu ve geçen hafta oylanan karar tasarısı, 151'e karşı 339 "evet" oyuyla kabul edilmişti. Tasarı, sosyalist milletvekillerinin biri hariç hepsinden destek almıştı. Tasarıya, Yeşiller'den de destek gelirken, Halk Hareketi Birliği'nden (UMP) 139 "hayır" ve 9 "evet" oyu çıkmıştı.
Avrupa Parlamentosu (AP) da geçen ay Strasbourg'da yapılan oturumunda, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin tasarıyı görüşmüştü. Tasarının AP Genel Kurulu'nun bu ayki oturumlarında oylanması bekleniyor.
Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde Avrupa ülkelerinde artış gösterdi. İsveç'in ekim ayında Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. İspanya'da parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin'in tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.
Bugüne kadar 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.