Fransa sığınmacıları insan yerine koymuyor

Fransa sığınmacıları insan yerine koymuyor

Fransa'da sığınmacıların, kamplarda karşı karşıya olduğu olumsuz koşullar, uğradıkları kötü muamele ve polisin sığınmacıları hedef alan şiddet tartışılıyor

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Fransa'da sığınmacılar ağır yaşam koşullarında mücadele verirken aynı zamanda polis şiddetine maruz kalıyor.

ABD'nin yeni yönetimini sığınmacı politikası nedeniyle sert bir şekilde eleştiren ve kendilerinin duvar örmediğini iddia eden Avrupa Birliği (AB), 12 ayrı dikenli tel duvar ve komşu ülkelerle "sembolik duvar" sayılabilecek anlaşmalarla kendini savaş, zulüm ve yoksulluktan kaçanlara karşı "korumaya" almış durumda.

Fransa'da Calais kampı dağıtılmadan önce kalan sığınmacıların İngiltere'ye giden tırlara binmesini önlemek için bu kişilere karşı İngiltere'nin mali desteğiyle geçen sene 4 metre yüksekliğinde duvar inşa edildi.

Fransa'nın Calais kentindeki Jungle sığınmacı kampında geçen sene ekim ayında çoğunlukla Afgan, Sudan ve Suriyelilerin olduğu yaklaşık 6 bin sığınmacının tahliye edilmesi, Fransa’nın gündemine damga vurmuştu.

Calais'deki sığınmacı kampında yaşanan sorunlar

Sığınmacı kampının kapanmasının ardından merkezin önünde bekleyen 18 yaşından küçük yaklaşık 100 çocuk sığınmacı kayıt altına alınmamış ve Jungle'ın içinde bulunan konteynıra gitmeleri söylenmişti.

Konteyner yönetimi de kayıt altına alınmayan çocukları buraya kabul etmedi, çocukların bir bölümü geceyi derneklerin merkezlerinde bir kısmı da konteynırların önünde dışarıda geçirdi.

Çocukların yanı sıra bin kadar sığınmacının da kayıt altına alınmadığı, bir kısmının Paris, Belçika ve Almanya'ya gittiği biliniyor. Bazı sığınmacıların da Calais ve civarındaki terk edilmiş binalara yerleştiği tahmin ediliyordu.

Jungle sığınmacı kampının dağıtılmasının ardından yaklaşık 3 bin sığınmacı Paris'in kuzeyinde Stalingrad, Jaures ve Flandre metro istasyonları etrafında çadır kurmuşlardı, ancak polis çadırları geçen yıl ekim ayında kaldırmıştı.

Köprü altlarında derme çatma çadırlarda kalan sığınmacılar, 80 otobüsle Paris çevresindeki 74 sığınmacı merkezine götürüldü.

Genellikle Afgan ve Sudanlı sığınmacıların yaşadığı kamp son haftalarda nüfusunu ikiye katlamış ve hükümet sığınmacıları sokakta bırakmakla suçlanmıştı.

Bunun yanı sıra L'express gazetesinde yer alan haberde, Jungle kampındaki sığınmacıların ciddi sağlık sorunları yaşadığı, 3 ila 5 dakikada bir sığınmacının doktor tarafından muayene edildiğini ve şartların katlanacak gibi olmadığı ifade edilmişti. Haberde, ayrıca kamptaki sağlık hizmetlerin çok yetersiz olduğu vurgulanmıştı.

Polislerin sığınmacılara yönelik şiddeti

Fransa'da sığınmacılar bir yandan olumsuz koşullar altında yaşam mücadelesi verirken diğer yandan polis şiddetiyle karşı karşıya.

Le Monde gazetesinin İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporuna dayandırdığı haberinde, polisin Calais'deki Jungle kampında sığınmacılara saldırdığı ve şiddet uyguladığı ifade edilmişti.

HRW'nin bazı sığınmacılarla röportajları, her sığınmacının haftada en az bir kez polis şiddetine maruz kaldığını ortaya koymuştu.

Uluslararası Af Örgütü, Fransa'nın geçen yıl İtalya'dan ülkeye giriş yapmaya çalışan sığınmacıların yüzde 70'ini engellediğini bildirmiş, "Bu uygulama, yetkililerin bilinçli bir taktikle sığınmacıların haklarını kullanmalarını engellediğini, onları caydırmaya çalıştığını gösteriyor." ifadesini kullanmıştı.

Sınır Tanımayan Doktorlar Derneği de sert kış koşullarına dikkat çekerek, polisin sığınmacılara yönelik kabul edilemez uygulamalara başvurduğunu ve sığınmacıların hayatını tehlikeye attığını açıklamıştı.

"Yetkililere, polisin Paris'te sığınmacılara yönelik taciz ve şiddet eylemlerini durdurması için gerekli önlemleri alması çağrısında bulunuyoruz." ifadesine yer verilen açıklamada, polisin sığınmacıların çadırlarına, battaniyelerine ve kartonlarına el koymasına, sığınmacıları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasına tepki gösterilmişti.

Bu arada Mediapart gazetesi geçen ay Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve ve Fransa İçişleri Bakanı Bruno Le Roux'nun, sığınmacılara yönelik polis şiddetine ilişkin soruları cevaplamayı reddettiğini yazdı.

Paris'te kayalarla engellenen sığınmacılar

Başkent Paris'in 18. bölgesinde yer alan La Chapelle köprüsü altına, köprünün biraz ilerisinde bulunan mülteci merkezine alınmayan sığınmacıların çadır kurmasını engellemek için geçen yıl sonunda büyük kaya parçaları yerleştirilirken, Paris Belediyesinin koyduğu kayalar büyük tepki topladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan sığınmacı örgütü "Solidarite Migrants Wilson", bu durumun kesinlikle kabul edilemez olduğunu, daha önce de aynı bölgede sığınmacılara yemek dağıtırken tehdit edildiklerini ve engellenmeye çalışıldıklarını bildirdi.

Örgüt, engellemelere rağmen gidecek yerleri olmadığından kayaların arasında uyumaya çalışan sığınmacılar olduğuna dikkati çekerek, hem mülteci merkezine giriş yapmak için bekleyen hem de bölgede çaresiz durumdaki sığınmacılar için yemek dağıtmaya devam edeceğini açıkladı.

Buna benzer bir uygulama, iki ay önce Paris'in Saint-Denis banliyösünde hayata geçirildi. Bölgede bir caddenin etrafı, barikatlarla çevrelendi ve sığınmacıların kamp kurmasını engellenmeye çalışıldı.

Caen'da sığınmacıların dramı

Le Figaro gazetesinin haberinde, Fransa'nın kuzeyindeki Caen şehrinde bu ay 4 aileden oluşan ve 10'u çocuk 34 sığınmacının, yaşadıkları bir iş yerinden tahliye edildiğini belirtildi.

Yine kentte geçen yıl nisan ve temmuz aylarında sığınmacıların kaldığı mekanlarda yangınların çıktı. Nisan ayında çıkan yangında sığınmacılardan yaralanan olmazken, polis yangının kasıtlı bir şekilde çıkarılmış olabileceğini bildirdi. Temmuzda çıkan yangında ise 34 sığınmacıdan 12'si zehirlendi.

Caen savcısı Carole Etienne, sığınmacıların "tehlikeli mekanlarda ve yasa dışı koşullarda yaşıyorlar" derken, Caen'de yaklaşık 250 sığınmacının evsiz kaldığı, 100'ü sokaklarda yaşadığı ve 150'sinin kentin farklı yerlerine sığındığı bilgisi verildi.

Yerel Normandie Actul gazetesinin geçen yıl yayınladığı bir haberde de Caen'de sığınmacıların kaldığı kampta koşulların çok ağır olduğuna, 100 kişiye iki duşun düştüğüne dikkat çekilmişti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.