Fransa senatosu Filistin tasarısını kabul etti

Fransa senatosu Filistin tasarısını kabul etti

Fransa'da senato, Filistin'in devlet olarak tanınmasını hükümetten talep eden karar tasarısını kabul etti.

Genel kurulda bu sabah yapılan tartışmanın ardından düzenlenen oylamada, 153 ‘’evet’’ 146  ‘’hayır’’ oyu çıktı.
 
Görüşmelerde hükümet adına söz alan Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Harlem Desir, tasarıya karşı çıkmadı ancak hükümetin Filistin’i tanıyacağı zaman konusunda bir takvim vermekten kaçındı.
 
Barış görüşmelerinin vakit geçirilmeden başlatılmasını istediklerini belirten Desir, Fransa’nın barış içinde yaşayacak iki devletli çözümden yana olduğunu söyledi.
 
Fransa’nın görüşmelerin belirli bir takvim çerçevesinde başlaması için iki tarafa da baskı yaptığını belirten Desir, ülkesinin taraflara görüşmelerin başlaması için gerekli desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.    
 
Senatodaki girişimin öncülerinden Sosyalist Didier Guillaume, genel kuruldaki konuşmada tasarının kabulünün barış görüşmelerin tekrar başlamasına katkı sağlayacağını söyledi. Ortadoğu’da giderek artan gerilime dikkati çeken Fransız senatör, ‘’tasarının kabulünün Ortadoğu’da giderek artan fanatizme karşı bir mesaj niteliği taşıyacağını’’ ifade etti.    
 
Senatör Esther Benbasse, oylama öncesi, üyesi olduğu Çevreci ve Yeşil Parti üyelerinin tamamının ‘’barışa katkı sağlayacağı’’ için karar tasarısına destek vereceğini söyledi.
 
Tasarıya karşı çıkan ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) senatörü Roger Karaoutchi, Filistin’i tanıma konusunda son kararı cumhurbaşkanının vereceğini belirterek, bu konuda senato veya meclisin değil iktidarın gerekli sorumluluğu alması gerektiğini söyledi. Grup olarak ‘’hayır’’ oyu vereceklerini söyleyen Fransız senatör, ’’Filistin’i tanımanın veya tanımamanın olumlu veya olumsuz yönlerini hükümet temsilcileri gelip burada bize anlatsın’’ ifadesini kullandı.
 
Tasarının oylaması öncesinde yapılan tartışmalarda ‘’evet’’ oyu kullanacağını söyleyen senatörler, Filistin’in tanınmasının barış görüşmelerinin tekrar başlaması için İsrail üzerinde baskı yapacağını savunurken, karşıt oy kullananlar, barış müzakerelerinin sonunda Filistin’in tanınmasının daha doğru olacağı görüşünü dile getirdi.
 
Senatonun bugün kabul ettiği karar tasarısı bağlayıcı olmamakla birlikte, hükümete baskı yapılması açısından sembolik bir özelliği bulunuyor.  
 
Senatodan önce, Sosyalist milletvekillerinin aynı yönde getirdiği bir karar tasarısı geçen hafta mecliste açık farkla kabul edilmişti. Meclis genel kurulundaki oylamada tasarı, 151'e karşı 339 "evet" oyuyla kabul edilmişti.
 
Avrupa Parlamentosu (AP) da geçen ay Strasbourg'da yapılan oturumunda, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin tasarıyı görüşmüştü. Tasarının AP Genel Kurulu'nun bu ayki oturumlarında oylanması bekleniyor. 
 
Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde Avrupa ülkelerinde artış gösterdi. İsveç'in ekim ayında Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı. İspanya'da parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin'in tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti. 
 
Bugüne kadar 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.