Fransa meclisinde Filistin oylaması

Fransa meclisinde Filistin oylaması

Dış politikada her zaman ''öncü'' rolü oynayan Fransa'nın Filistin'i tanımakta gecikmesi cumhuriyet değerlerine aykırı''

Fransa Stratejik ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Direktörü Pascal Boniface, meclisin Filistin'in devlet olarak tanınması konusunda kabul ettiği kararın ''olumlu'' ancak ''yeterli olmadığını'' belirtti.
IRIS resmi sitesinde meclis kararı ile ilgili görüşlerini açıklayan Boniface, tanınma konusunda son sözü söyleyecek olan Cumhurbaşkanı François Hollande'ın artık daha fazla vakit geçirmeden Filistin'in tanınması kararını alması gerektiğini ifade etti.
 
Hollande'ın seçim kampanyası sırasında da Filistin'i tanıma sözü verdiğini ve eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi bu konuda sert bir şekilde eleştirdiğini hatırlatan Boniface, Hollande'ın taahhütlerini yerine getirmesini istedi.
BM üyesi 195 ülkeden 135'nin zaten Filistin'i tanıdığını hatırlatan Boniface, ''Fransa, Filistin'in tanıyan son ülke mi olmak istiyor?' sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Fransa'nın tarihte dış politikada ''pasif'' ve ''bekle gör'' tutumu yerine her zaman ''öncü'' rol üstlendiğini kaydeden Boniface, ''bu konuda Fransa'nın çekimserliği ve karasızlığının, cumhuriyet ilke ve değerlerine aykırı olduğunu'' söyledi.
 
Filistin'in tanınmasının İsrail ve Filistin arasındaki görüşmeleri olumsuz etkileyeceği yolundaki iddialara şiddetle karşı çıkan Boniface, uluslararası baskı olmadan İsrail'in görüşmelerin başlaması için adım atmaya niyetli olmadığını belirtti ve tanınmanın tam tersine barış görüşmelerin başlaması ve olumlu sonuçlanması için önemli bir fırsat olacağını savundu.
 
İsrail'deki sağ iktidarın daha önceki hükümetlere oranla daha fazla çözümsüzlükten yana olduğunu kaydeden Boniface, bu ülkeye baskı yapılmasının her zamankinden daha fazla gerekli olduğunu ifade etti.
Fransa'da tanınma halinde Musevi düşmanlığının artacağı yolunda İsrail ve ABD'de başlatılan kampanyanın, Fransa'daki iktidarın Filistin'i tanımakta gecikmesinde rol oynayabileceğine işaret eden Boniface, ''Fransa, bu şantaja boyun mu eğecek?'' sorusunu yöneltti.
 
Fransa'da Musevi derneklerinin, mecliste yapılan oylama öncesi yaptıkları karşıt kampanyayı eleştiren Boniface, Fransız halkının büyük çoğunluğunun Filistin'in tanınmasına güçlü bir şekilde destek verdiğini belirtti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.