'Fotoğrafına bakarak babalarını unutmuyorlar'

'Fotoğrafına bakarak babalarını unutmuyorlar'

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib ilindeki bir kampta 4 yetimini büyüten anne Meyyade Hudeyri, çadıra astığı fotoğrafla, çocuklarına babalarını unutturmamaya çalışıyor.

Suriye'nin kuzeyindeki İdlib ilindeki bir kampta 4 yetimini büyüten anne Meyyade Hudeyri, çadıra astığı fotoğrafla, çocuklarına babalarını unutturmamaya çalışıyor. 

İdlib'in sınıra yakın Atme köyü yolu üzerindeki Şüheda (Şehitler) kampı, 150'den fazla yetim ve annesini barındırıyor.

Kamptaki ailelerin büyük bir kısmı, Beşşar Esed rejiminin tutukladığı ve yıllardır haber alamadıkları babalarından umudu kesmiş durumda.

Önünde marul, nane, maydanoz gibi yeşillikler ekilen çadırlar, hayatın her şeye rağmen devam ettiğini gösteriyor.

Derme çatma, toz ve çamur içindeki kampta çocuklar için bir okul, aktivite odası ve bahçesinde küçük bir basketbol sahası bulunuyor.

Ancak çocuklar, babalarının özlemiyle büyüyor.

"Rejim ordusu silahlı kimse olmadığı halde köyümüze girdi"

Mutaz, Hibe, Huda ve Abdullah isimli dört çocuk annesi Hamalı Hudeyri yaklaşık 5 yıldır bu kampta barınıyor.

Hudeyri, 6 yıl önce rejim güçlerinin Hama'daki köylerine baskın yaparak eşi ile birlikte ailesinden 6 kişiyi, köyden de 80 sivili öldürdüklerini söyledi. Hudeyri, başından geçenleri şöyle anlattı:

"Altı yıl önce rejim ordusu, silahlı kimse olmadığı halde köyümüze girdi. Muhaliflere destek olmadığımız için bize bir şey yapmazlar diyerek kaçmadık. Eşimle beraber köyden 80 kişiyi kurşuna dizdiler. Sabah erken saatlerde evimize girdiler. Eşimi, kayınvalidemi, kayınımı, onun eşini ve iki çocuğunu da öldürdüler. Eşimin öldürülmesinin ardından İdlib'in bir köyüne kaçtık. Oradan da bu kampa sığındık.

Yaşları 12, 10, 7 ve 6 olan dört çocuğum var. Eşimin öldüğü günden beri çocuklara hem annelik hem babalık yapıyorum."

Eşini kaybettiğinde en büyük çocuğunun 6 yaşında, en küçüğünün 9 aylık olduğunu anlatan Hudeyri, "Hiçbiri babalarını hatırlamaz. Çadıra fotoğrafını astım. Fotoğrafına bakarak babalarını unutmuyorlar." dedi.

"Oğluma ikinci pantolonu alamadım"

Hudeyri, "Oğlum tek pantolonla yaşıyor. Dün benden pantolon istedi. Oğluma ikinci pantolonu alamadım. Bir pantolonun fiyatı 6 bin Suriye Lirası (48 TL). Ama olmayınca alamadım. Kızım okula giderken benden 100 Suriye Lirası (80 kuruş) harçlık istedi. Veremedim." diye konuştu.

Çocuklarını yatırdıktan sonra nasıl geçineceğini düşündüğünü dile getiren Hudeyri, "Ağlamaya başlarım. En büyük kızım da uyanır benimle ağlamaya başlar. Yoksulluktan, evde bana destek olacak birinin olmamasından çok yoruldum." ifadesini kullandı.

Hudeyri, böbrek büyümesi hastası olduğunu belirterek, "Bu sene dört kez ameliyat oldum. Biraz hayırseverler destek oldu. Biraz borç aldım, ameliyat oldum." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.