Flamingoların görsel şöleni başladı

Flamingoların görsel şöleni başladı

Türkiye'deki kuş türlerinden 230'una yaşam alanı olan Erçek Gölü, havaların ısınmasıyla Kuzey Afrika'dan göç eden flamingolara da ev sahipliği yapmaya başladı.

Göçmen kuşların Kuzey Afrika'dan İran'a uzanan yolculuğunda en önemli konaklama merkezlerinden biri olan Erçek Gölü, flamingolara ev sahipliği yapıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde çetin geçen kış mevsiminin ardından hava sıcaklığında yaşanan artışla göçmen kuşlar da bölgedeki sulak alanlara gelmeye başladı.

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan ve ülkedeki kuş türlerinden 230'unun yaşam alanı olarak tercih ettiği Erçek Gölü'nde, ilkbahar mevsiminin gelişiyle adeta renk cümbüşü yaşanıyor.

Havaların ısınmasıyla başta flamingolar olmak üzere çok sayıda kuş türünü ağırlayan Erçek Gölü, 25 Nisan'dan itibaren göçmen kuşlara yuva oldu.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 230 kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü'nün ilkbahar mevsiminin gelmesiyle konuklarını ağırlamaya başladığını söyledi.

Kuzey Afrika'dan başlattıkları yolculuğu İran'a kadar sürdürecek olan flamingoların da Erçek Gölü'ne geldiğini anlatan Adızel, şöyle konuştu:

"Şu anda buraya gelen grup, daha çok üreme olgunluğuna erişmemiş ve bulundukları yerde çiftleştikten sonra göç eden bireylerden oluşuyor. İlk grup 25 Nisan'da Van Gölü Havzası'na ulaştı. Erçek Gölü'nde şu anda yaklaşık 200 flamingo var. Bundan sonra gruplar halinde gelmeye devam edecekler ve temmuz ayına kadar sayılarının 7 bine ulaşmasını bekliyoruz. Böylelikle her yıl olduğu gibi bu yıl da görsel bir şölene kavuşmuş olacağız."

Adızel, Erçek Gölü'nde sadece flamingoların yaşamadığına, Türkiye'deki 230 kuş türünün havzada hayat bulduğuna dikkati çekerek, "Uluslararası alanda tanınan havzanın, mutlak surette bizler tarafından da tanınması, önemsenmesi ve buradaki türlerin korunması gerekiyor" dedi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.