Fiyatları fırsatçılar hoplatıyor uyarısı!

Fiyatları fırsatçılar hoplatıyor uyarısı!

TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, fiyatları fırsatçıların hoplattığını belirterek vatandaşı uyardı.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, "Üreticiden, ürünün satın alınması noktasında bir pahalılık yaşanmıyor. Asıl fiyatı hoplatan, tavan yaptıran taraf ise zaman zaman kışın soğuğu, döviz kuru, akaryakıt zamları ve kuraklık endişelerinin bahane edilmesi ve fırsata çevrilmesidir" dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de, meyve-sebze ile süt ve süt ürünlerinde, üreticiden kaynaklanan bir pahalılığın olmadığını, fiyat makasının üretimden tüketime kadar olan süreçte açıldığını belirtti.

Son dönemde, özellikle dövizde yaşanan dalgalanmanın ardından akaryakıt başta olmak üzere girdi maliyetleri bahane edilerek zaman zaman bazı ürünlerin fiyatlarında fahiş artışlar görüldüğüne dikkati çeken Yılmaz, ortaya çıkan yüksek fiyatların tüketiciye kelimenin tam anlamıyla şok yaşattığını dile getirdi.

Kur ve faizdeki artışın piyasayı da etkilediğini anlatan Yılmaz, "Meyve-sebzenin fiyatının tarladan pazara 3-4 katına çıktığını biliyorduk ama şimdi ise fırsatçılar yüzünden makas daha da açıldı" ifadesini kullandı.

- "Tüketici, 'Ben de tüketmiyorum' diyebilmeli"

Yılmaz, bazı gıda maddelerindeki fahiş fiyat artışlarında, piyasalardaki dalgalanma ve zamları fırsat bilen aracıların çok önemli sorumlulukları olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Kuraklık endişelerinden soğuk havaya kadar mevsimsel sıkıntılar bile bazılarını harekete geçiriyor ve bu fırsatı gerçekten çok güzel kullanıyorlar. Bu pahalılığın temelinde, fırsatı kara çevirmek gibi bir anlayış var. Bu anlayış, yıllardır tüketicinin cebinden parasını alıyor. Burada bir denetim mekanizmasının çok ciddi bir şekilde işletilmesi lazım. Tabii ki üretimde azalmayı neden olarak düşünebiliriz, ikincisi ekonomik krizin ülke ekonomisine getirdiği yansımaları düşünebiliriz, gelen akaryakıt zamları vesaire zamları da düşünebiliriz ama üreticiden, ürünün satın alınması noktasında bir pahalılık yaşanmıyor. Asıl fiyatı hoplatan, tavan yaptıran taraf ise zaman zaman kışın soğuğu, döviz kuru, akaryakıt zamları ve kuraklık endişelerinin bahane edilmesi ve fırsata çevrilmesidir."

İlgili bakanlıkların denetimlerini artırması gerektiğini ifade eden Yılmaz, orta ve uzun vadede kalıcı çözümün ise üreticiyle tüketiciyi doğrudan buluşturan, kooperatiflerin, pazarların kurulmasından geçtiğini dile getirdi.

Sıtkı Yılmaz, tüketicilere, "Tüketiciler, 'Senin farkındayım. Bu artışların haksız olduğunun farkındayım, bu nedenle ben de tüketmiyorum' diyebilmeli. Yani, tüketicinin tüketimden gelen gücünü kullanarak 'basiretli tacir' anlayışına aykırı hareket edenlere karşı kendi gücünü de ortaya koyması lazım" çağrısında bulundu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.