Fiyatlar düşüyor sofralar bayram ediyor

Fiyatlar düşüyor sofralar bayram ediyor

Bakanlığın et fiyatlarını düşürmek için yaptığı koyun ve keçi tüketimini özendirme hamlesi destek buldu. Bu kararla küçükbaş hayvan eti ucuzlayacak, dar gelirlinin sofrası bayram edecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın etteki fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla koyun-keçi üretimini artırmak ve tüketimi özendirmek için açıkladığı teşvik modeli, küçükbaş hayvan etinde de fiyatları düşürecek. Ulusal Kırmızı Et Konseyi ile Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yücesan, bakanlığın dana eti fiyatlarını düşürmeye yönelik oluşturduğu bu modelin çok doğru bir hamle olduğunu söyledi.

TEDBİRLER YETMEDİ

Bakanlığın son olarak yurtdışından 250 bin adet besilik dana aldığını, bunun yanı sıra Et Balık Kurumu'nun (EBK) da 4-5 bin ton karkas et ithal ederek piyasadan et almayıp fiyatları baskıladığını dile getiren Yücesan, bu iki tedbirin de fiyatların yükselişini durduramadığını söyledi. Sabah'ın haberine göre, 1995'te Türkiye'de 60 milyon küçükbaş hayvan varken, terör ve kentleşmenin çobanlığı bitirdiğini, Türk damak tadının da batıya kaymasıyla koyun ve keçi tüketiminin azaldığını söyleyen Yücesan, "Bugün Türkiye'de yaklaşık 30 milyon küçükbaş var. Bu faktörler dana etinde arz-talep sıkıntısı yaratınca fiyatlar tavan yaptı" dedi. Koyun ve keçi tüketiminin artmasıyla üretimin de aynı yönde tırmandığını ifade eden Yücesan, "Bu hamle küçükbaş fiyatlarını da düşürecek. Artık dar gelirlinin evine de kırmızı et girecek" diye konuştu.

'SPEKÜLATÖRLERİN DE ÖNÜ KESİLİR'

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise, Türkiye'nin mera haritasının küçükbaşa daha uygun olduğunu dile getirdi. Koyun etinin içerdiği vitaminler açısından dana etinden aşağı kalmadığını vurgulayan Yetkin, "Küçükbaş hayvancılık geliştikçe büyükbaş fiyatları da regüle olacaktır. Bakanlığın hamlesi spekülatörlerin de önünü kesecek" dedi.

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.