Fiyatlar artmaya devam edecek

Fiyatlar artmaya devam edecek

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, gıda fiyatlarının önümüzdeki aylarda da artmaya devam edeceğini söyledi.

Ağustos ayı enflasyon rakamlarını yazılı açıklama ile değerlendiren Yetkin, enflasyonun beklentilerin aksine yaz döneminde de yükselmeye devam ettiğini, ortalama fiyatlarda en fazla artışın lokanta ve otellerde, üretici fiyatlarında ise en fazla artışın gıdada olduğunu dile getirdi.
 
    Yetkin, “Sonuçta lokanta fiyatları da gıdaya endeksli olduğu için gıda fiyatlarının son aylarda olduğu gibi hızlı bir tempoda artmaya devam ettiği görüldü. Oysa yaz mevsiminin etkisini tam olarak gösterdiği ağustos ayında gıda fiyatlarının gerilemesi bekleniyordu.” dedi. Gıdada üretici fiyatlarının artışında bu kış ve bahar döneminde yaşanan kuraklık başta olmak üzere doğal felaketlerin en büyük rolü oynadığına dikkat çeken Yetkin, şunları belirtti: “Bu yıl hemen hemen bütün tarım ürünlerinde değişik nedenlerden ötürü rekolte kayıpları yaşandı ve bu durum fiyatları yükseltti. Üretim kayıplarının yol açtığı fiyat artışının tüketici fiyatlarına yansıması ise daha büyük oldu, çünkü tarım ürünleri ve gıda sektöründe kâr oranları diğer sektörlere göre çok yüksek.”
 
    Ürün kıtlığının spekülasyonu körüklediğini aktaran Yetkin, “Spekülatif kârlar elde etmek isteyenlerin ürünü stoklamaları fiyatları daha yukarı çekti. Tüm dünyada önümüzdeki yıllarda gıda enflasyonunun artması bekleniyor. Bu koşullarda, özellikle tarım ürünlerinde üretimin artırılmasına yönelik önlemleri içeren bir paket programın en kısa zamanda hazırlanması giderek önem kazanıyor.” diye konuştu.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.