Fiyatı düşen limon yatağa girdi

Fiyatı düşen limon yatağa girdi

Piyasada kilosu 75 kuruşa kadar düşen limona "yataklı" çözüm. Limon yaz aylarında yüksek fiyattan satılması için Nevşehir ve çevresindeki mağaralarda saklanacak "yatak limon" adı verilen ürünler yaz döneminde yüksek fiyattan piyasaya sürülecek

Yaz aylarında 7 ile 10 liraya kadar çıkan limonun kilogram fiyatı hasat döneminin başlamasıyla inişe geçti. Kilogramı 75 kuruşa kadar düşen limondan daha fazla kazanç elde etmek isteyen üreticiler ise ürünlerini "yatak" olarak adlandırılan yöntemle saklama işlemlerine başladı.
 
Mersin'den hasat edilen ürünler özel kağıtlara sarılarak uygun hale getirildikten sonra saklanması için Nevşehir ve çevresindeki mağaralara gönderilecek. "Yatak limon" adı verilen bu ürünler yaz döneminde piyasaya sürülecek.
 
Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatağa hazırlama işlemlerinin limon hasadıyla birlikte başladığını söyledi.
 
İlçe genelinde yaklaşık 20 bin dönüm araziden 80 bin ton ürün hasadı yapılacağını ifade eden Akarca, “Üretilen limonun yaklaşık yüzde 10’luk kısmı hasat edilir edilmez piyasaya arz ediliyor. Kalan bölümün çok büyük kısmı ise yatak limon olarak depolanıyor" dedi.
 
Yatak limonun üreticiye dalında satılan üründen en az 2 kat daha fazla kazanç sağladığını aktaran Akarca, bu limonların gelecek yılın eylül ayına kadar saklanabildiğini söyledi.
 
Silifke'de de saklama imkanı artıyor
 
Akarca, yatağa alınan limonların genellikle Nevşehir ve çevresindeki mağaralarda ve soğuk hava depolarında saklandığını belirterek, bunun hem ulaşım hem de işçilik açısından büyük maliyet yarattığını ifade etti.
 
Maliyetlerin azalması için Kırobası Mahallesi'nde yeni soğuk hava deposu yatırımlarının başladığını aktaran Akarca, "Bu soğuk hava depolarında limon, nar gibi ürünler saklanmaya başladı. Buradaki depolarda ürün kaybı Ürgüp’e göre çok daha az oluyor" dedi.
 
Kırobası’nda şu anda 700 bin sandık kapasiteli 14 soğuk hava deposu bulunduğunu vurgulayan Akarca, depoların çoğaltılması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.