Fıtri/Organik eğitimin inşası

Ruhun tekamül alanları teamüllerin ötesinde bir inkişaf serbestisi ister. Çağın sarsıcı talebi ve insanların en büyük içtenliği özgürlük ihtiyaçlarının artması ve bunun eşitlenebilirliğidir. Bunu ancak fıtri/organik bir atmosferin kılavuzluğunda oluşturabiliriz.

İnsanın kainat sermeyesi patron/eşref-i mahlukat olarak tayin edildiği, aynı zamanda kainat işletmesine işçi olduğu/ubudiyet ve adaletle görevlendirildiği bir yetkinin ve etkinin kalıplaştırılarak insan dehasının sahibine/yaratıcına ait esma tecellilerine erişememesi ne büyük bir karartma?

Üstelik yoğun eğitim dayatmaları ve sürekli öğrenme öğrenciliği altında yaşayan ve yaşatılan cari siyasi sistemlerin birer figüranı haline getirerek ya da onları mekanikleşen bilim labirentinde tevhitten uzaklaştırarak keşfi engelleyici ve nihayete ermesi mümkün olmayan bir kabızlığa mahkum etmek nasıl bir eğitim yapılanması ve davranışçı ekzersiz oluyor?

Organik, organların teşkili ve onlarında bir sistem bütünlüğü içinde fonksiyonları ile en mükemmel tasarımın entegre sonuçları olan hayat ile vücut bulmaktadır.

Organik eğitimin sisteminde iman ve özgürlük esas olmalı.

Bireyin özgürleştirilmesi, ancak onun fıtri ihtiyaçlarının doğal yetenekleriyle birlikte göz önüne alınmasıyla mümkündür.

İman, özgülüğün fıtri yaratılıştan gelen ve bütün hayatında ihtiyacı olan temel gıdadır.

Özgürlüğün imanla inşası, kulluk bilincinde bir serbestiyet ve doğallık verecektir.

Organik eğitimin inşasında, tıbbın anatomik yapısını manevi/kalbi/ruhi bir modellemeye dönüştürebiliriz.

zerre/iman
atom/İslamiyet
hücre/amal/uygulama
organ/lar-- kalp,akıl,ruh,vicdan v.s. kalp/sevgi,akıl/ilim,ruh/ana yapı, vicdan/fıtrat bağlantıları
sistem/ler.. iman sistemi
inşa sistemi
eğitim sistemi
kulluk sistemi
adalet sistemi vs.

Tıptan yardım alarak ilişkiler ağını kurup “organ nakli” yapmak bile mümkündür bu sistemde. Her organın hayatiyet değeri olan bilgi, eğitim v.s. verilerek transfer gerçekleşir

Organik sermaye ile insan organlarını yeniler gibi vicdanını, aklını ve kalbini yenilemiş olur.

Organik bilgi üretimi, organik yaratılış sermayesi ile gerçekleşirse, organik zihin inşası mümkün olur. Filtreli okuma, amaca uygun ihtiyaçlar listesi, organik öğrenme materyalleri v.s. hepsi ortaya çıkar.

Organ nakli gibi duyguların, düşüncelerin nakli ve ortak kümeler/gruplar/algılar oluşturmak da ortak özelliklerin eseridir.

Takım kurmada modellenecek yapı organların transplantasyon örnekleri olabilir.

Doku uyuşmazlığını gideren, uyumu ve yeni bir ortamda yeni bir hayat ve fonksiyon yüklenen organların nakil süreçleri, bir düşüncenin uygulanabilirliğinin benzer şartlarda yeni bir ortamda denenmesi ve yeni sonuçların alınmasını da beraberinde getirir.

Fıtri/Organik Eğitim, kainatın yaratılış kanunlarına uygun, var oluş açısından "Ben kimim? Nereden geldim? Nereye Gidiyorum? Bu dünyada vazifem nedir?" sorularına ikna edici cevaplar üzerinden yapılmalıdır.

Yaratılış sebebini ve sorumluluklarını bilen bir insan, Fıtri/Organik eğitim süreçlerinde insani vasıflarını ve yeteneklerini gerçekçi ve fıtratına uygun bir şekilde inşa eder.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum