Fırat Kalkanı ile 30 köye özgürlük

Fırat Kalkanı ile 30 köye özgürlük

Mehmetçiğin desteği ile ÖSO dün Cerablus ve Çobanbey bölgesinde 5 köyü daha ele geçirdi. Fırat Kalkanı Operasyonu başladıktan 12 saat sonra Cerablus alınırken, 4 günde DAEŞ’ten temizlenen köy sayısı da 30’a ulaştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) zırhlı araç ve tankları eşliğinde ilerleyen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) köyleri tek tek DAEŞ’ten temizliyor. Operasyon başladıktan 12 saat sonra Cerablus ilçe merkezinde kontrolü sağlayan ÖSO, bölgenin güneybatısındaki Elvaniye, Kamir (Haymar) ve Aşağı Karakuyu köylerini DAEŞ’ten aldı. Muhalifler, Türkiye sınırında Gaziantep’in Elbeyli ilçesinin karşısında yer alan Çobanbey ilçesinde de Memili (Tel Atiya) ve Hacac köylerini ele geçirdi. Fırat Kalkanı operasyonun başladığından bu yana Cerablus’a bağlı 30 köy DAEŞ’in elinden alındı. DAEŞ’in olası yeni saldırılarına karşı köylerde ÖSO birlikleri konuşlandırılıyor. ÖSO komutanları Cerablus’un batı ve güneybatısı ile Çobanbey’deki ilerleyişlerinin devam edeceğini bildirdi.

300 KİŞİYLE GÜVENLİK

Muhalifler DAEŞ’i Cerablus’un batısına doğru temizleyecek Operasyonun Mare’ye kadar sürmesi ve 70 kilometrelik alanın DAEŞ’ten alınması hedefleniyor.

DAEŞ’ten alınan Cerablus’taki ev ve iş yerleri ile sokaklara döşenen mayınlar tek tek temizleniyor. Türk askeri zırhlı araçları ilçeye hakim  önemli tepelerde konuşlanırken, yaklaşık 300 ÖSO savaşçısı da ilçenin güvenliğini sağlıyor. Karkamış Sınır Kapısı yakınında da DAEŞ üyelerince döşenen el yapımı patlayıcılar ÖSO’da görevli askerler tarafından bulunarak imha ediliyor. ÖSO, sadece önceki gün 20’ye yakın patlayıcının etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Meşru müdafa hakkımız

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin, Fırat Kalkanı Operasyonu’nda uluslararası koalisyonla eş güdümlü bir şekilde hareket ettiğini dile getirdi. Kurtulmuş, şunları söyledi: “Bütün ilgili devletler Türkiye’nin bu operasyonundan haberdardır ve Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkını kullanmaktadır. Kendi sınırlarımızı koruyacak güçteyiz. Sınırlarımıza tehdit oluşturacak bütün unsurları, bu kim olursa olsun hangi terör grubu olursa olsun onları tasviye edecek güç ve kudretteyiz. İnşallah Türkiye bu operasyonu en kısa zamanda nihayetlendirerek o bölgeyi güvenli bir bölge haline getirecektir ve oradan Türkiye’ye karşı saldırıların artık yapılması mümkün olmayacaktır.”    

CERABLUS’TA HAYAT NORMALE DÖNÜYOR

Cerablus’un DAEŞ’ten temizlenmesinin ardından sivil halk evlerine dönmeye başadı. Bazı iş yerlerinin yeniden hizmet vermeye başladığı ilçede halk tekrar sokaklara çıktı. Özellikle çocuklar sokaklarda oyun oynarken esnaf da iş yerlerini düzenledi. Adını vermek istemeyen bir iş yeri sahibi yaptığı açıklamada, tekrar kepenk açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Zorlu dönemlerden geçtiklerini ifade eden esnaf, Özgür Suriye Ordusu’nun kendilerini terör örgütü DAEŞ’in elinden kurtardığını belirtti. Terör örgütü DAEŞ üyelerinin kendisinden “zekat” adı altında para almaya çalıştığını ifade eden iş yeri sahibi, özgürlüklerini yeniden kazandıkları için mutlu olduklarını söyledi. Elektronik malzeme satan başka bir iş yeri sahibi ise terör örgütü DAEŞ’in çekilmesinin ardından iş yerini yeni açtığını belirtti. Tekrar dükkanını kullanmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren esnaf, hayatın en kısa sürede normale dönmesine ilişkin talebini iletti. İlçede bazı berberler de dükkanını açarak vatandaşa hizmet vermeye başladı.

Tanklar islahiye’de

İstanbul Maltepe ilçesinde konuşlu  2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan demiryoluyla sevk edilen 15 tank ve obüs, Gaziantep’in İslahiye ilçesine ulaştı. Sevkıyatın 6 Eylül’e kadar sürmesi planlanırken toplamda 105 tank ve öbüsün taşınmasının düşünüldüğü öğrenildi.

ASKERi SEVKiYAT

Suriye’nin Cerablus kentinde başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu’nun 4. gününde  sınır hattında askeri hareketlilik sürüyor. Sınır birliklerine ulaşan yeni tank, fırtına obüs ve zırhlı araçlardan bazıları sabahın erken saatlerinde sınırdan geçerek Cerablus’a doğru hareket etti.  Bölgeye askeri sevkıyatın bugün de sürmesi bekleniyor. Öte yandan Sınıra yakın bir bölgede AFAD tarafından kurulan sahra hastanesi acil durumlarda müdahale edebilmek için donanımlı bir şekilde hizmet verirken, sınır hattında İnsani Yardım İstasyonu ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), donanımlı ambulanslar ve sağlık görevlileri bulunduruluyor.

TÜRK UÇAKLARI YPG’Yi VURDU

Türk Silahlı Kuvetleri’nin (TSK) Cerablus’a bağlı Tilemarne köyü yakınlarındaki YPG mevzilerini top ve savaş uçakları ile vurduğu bildirildi. Reuters’a konuşan Türk askeri kaynakları bir cephaneliğin imha edildiğini açıkladı. Türkiye daha öncede Afrin, Kobani ve Derik bölgesinde YPG mevzilerini obüs toplarıyla vurmuştu. Geçtiğimiz günlerde de Cerablus güneyinde obüslerle YPG mevzilerini bombalanmıştı.

 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.