Fındıktaki don zararı omuz omuza sarılacak

Fındıktaki don zararı omuz omuza sarılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Arzu, imkanlar dahilinde hükümetin, zararın tanzimi ve vatandaşın borçlarının ertelenmesi konusunda gerekli çabayı göstereceğini söyledi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar ise "İnşallah omuz omuza verip hükümetimiz ve bütün meslek kuruluşlarıyla birlikte bu yarayı sarmaya çalışacağız" dedi.

 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, fındıkta yaşanan zirai dona ilişkin, "İmkanlar dahilinde hükümetimiz bu zararın tanzimi ve vatandaşlarımızın borçlarının ertelenmesi konusunda gerekli çabayı gösterecektir" dedi. Kuraklık, don ve dolu afetlerinden zarar gören çiftçilerin sorunlarının mahallinde görüşülüp çözüm önerilerinin üretildiği Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Doğal Afetleri Değerlendirme Toplantısı sonrası Kutbettin Arzu, beraberindeki Ordu Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora ve bazı illerin ziraat odası başkanları ile Ulubey ilçesinde dondan zarar gören bir bahçede incelemelerde bulundu.

'TARSİM YETERİNCE İLGİ GÖRMÜYOR'

Burada gazetecilere açıklama yapan Arzu, fındıkta oluşan zararı yerinde tespit etme imkanı bulduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Hükümetimiz döneminde TARSİM sigortası çıktı. Bu TARSİM sigortası yüzde 50 sigorta primini kendisi ödüyor. Riskin yüksek olduğu donla ilgili kısımlarda yüzde 65'e kadar prim desteği sunuyor. Tabi ki vatandaşlarımız arasında yeterince yaygınlaşmadığı için burada da görüyoruz ki vatandaşlarımızın büyük bir çoğunluğu TARSİM sigortası yaptırmamış. Bundan sonraki süreçte inşallah vatandaşlarımız TARSİM sigortasına yeniden önemi daha fazla verir."

SÜRGÜNLERİN DONMASI GELECEĞİ ETKİLEYECEK

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da üreticinin yaralarını hızla sarmaya gayret edeceklerini dile getirerek, şöyle devam etti: "Karadeniz Bölgesi'nde fındıkta dondan dolayı çok ciddi zararlar meydana geldi. Yaptığımız tespitlere göre rakımı 100 metreye kadar olan yerlerde çok fazla hasar görülmüyor ancak 100 metreden sonra hasar başlıyor. 300 metrenin üzerinde de yüzde 100'e varan hasarlar var. Özellikle sürgünlerde meydana gelen yanmalar bizi oldukça üzdü. Çünkü önümüzdeki yıllarda da bu fındık verimini olumsuz bir şekilde etkileyecek. Bu bölgede hem fındıkta hem kivide ve ceviz gibi bazı üretim alanlarında hasar var. Bundan arıcılarımız da zarar gördü. Çünkü flora bozuldu. Bu bozulduğu zaman bilindiği üzere arı ölümleri meydana gelir. Bu bölgede arı ölümleri de meydana geldi. İnşallah omuz omuza verip hükümetimiz ve bütün meslek kuruluşlarıyla birlikte bu yarayı sarmaya çalışacağız."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.