Fındıkta yok senesine girdik'

Fındıkta yok senesine girdik'

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu fındıkta bu sene yok senesine girildiğini söyledi.

Fındığı don vurduğu için üreticinin tedirgin olduğunu kaydeden Uslu, mart ayı sonlarında yağan kar ve akabinde etkili olan don yüzünden fındık dallarının hasar gördüğünü, yaşanacak rekolte düşüklüğünde en çok zararı üreticinin göreceğini ifade etti. Başkan Uslu yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: "Bu sene fındık yok oldu. İnsanlar için var da olsa yok senesine girdik. Bundan sonra yoka göre hareket edeceğiz. Bundan sonra ne olacak; mayıs sonu haziran başı gibi çotanak sayımı yapılır. Çotanak sayımına göre fındık kendini gösterir. 500-550 bin çıkar gibi bir temennimiz var. İnşallah böyle rakamlar çıkar, piyasa döner. Geçen sene bizim rakamlarımız 600-650 bin bandındaydı. Muhtemelen de 650 bini de tamamlarız gibi görünüyor. Ama bu seneden önümüzdeki seneye devredecek bir ürün var. Yaklaşık 70-80 bin ton devredebilir. 500- 550 bin de seneye olsa, 600-650 bin piyasayı çalıştırabilir.

Bugün belli kesimler 120 bin ton derler, belli kesimler 130 bin ton derler kabuklu bazında tüketilen ürün 140 bin ton denilir. Bu yıllığa göre direk fiyatla alakalıdır. Örneğin bu sene 120 bin ton gidecektir bu fiyatlarla. Seneye bu direk 60'a düşmeyecek. Bence 40'a düşecek. Fındık Fiyatı çok yükseldikçe fiyatlar yükselecek. Bir de piyasadakiler bunu körüklüyor. Fındık fiyatı piyasada çığırtkanlık yapıyor. Bizim natural çiğ fındığa 45 TL fiyat yazmışlar. 45 TL’ye bu ürünü tezgâha koyarsan bu mal satılır mı? İnsanlar kar etmek amacıyla bu fiyatlar artık piyasaya çıkacak. Kavrulmuşu 55’ye, 60’a çıkar ve kimse bu fiyattan yemez."

Piyasanın çok panikli hareket ettiğini dile getiren Uslu, "Bu panik insanları birbirine ezdirdi. Yani yanlış anlaşılmasın ama üretici hem beklentiye girdi hem de fiyatlar 10 TL iken, 11-12 TL gibi bir sanal fiyata satan oldu ve 12 TL’lik bir fiyat insanları beklentiye soktu. Bu sefer de insanların elinden ürünü alamıyorsun. Alamadığın zaman piyasa çalışmıyor. Bu döngü durmuş gibiydi ama yavaş yavaş düzeliyor. Şu an o panik fiyatları normale dönmeye başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Üreticilerin emanetteki fındığı piyasaya göre düşük verdiklerine dikkat çeken Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: "Bizim borsa fiyatlarımıza göre düşük verdiler. Biz borsa fiyatlarını piyasaya en yakın fiyatlar olarak girmeye çalıştık. Piyasadaki fiyatları gösteremezdik. Yani bugün 9-10 bandında fiyatlar vardı. Ama dışarıda 11 TL’ye kadar fındık alan esnaf var. Yani gerçek fiyat değil. Bununla bağdaştıramazsın. Bu sene farklı bir sene. Ama insanlar emanet bırakır mı? Muhtemelen insanların çok emanet bırakacağı fındık olmaz. Fındık bu fiyatlarda olduğu zaman bırakmasına gerek olmaz. Ama fazlalık mal her zaman bırakılır. Bundan sonra fındığı bekleyen tehlike sam tehlikesi, sıcak havalar. Ama çuvala girene kadar yine ne olur bilinmez. Kimi yerlerde yanan fındık, kuruyan yapraklar, tekrar yeşermiş. Ceviz ağaçları bile yanmışken şimdi yaprakları yemyeşil. Tabiat kendini bir ayda yeniledi."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.