Fındıkta rekolte tahmini: 514 bin ton

Fındıkta rekolte tahmini: 514 bin ton

Karadeniz ve İstanbul fındık ve mamulleri ihracatçı birliklerinin oluşturduğu Sektör Kurulu, 2014 mahsulü fındık rekolte tahminini 514 bin ton olarak açıkladı.

İhracatçı birliklerinden yapılan yazılı açıklamada, “Bilimsel yöntemlerle oluşturulması gereken rekolte tahminlerinin, piyasayı düzenlemek maksadıyla manipüle edilmesinden kimseye hayır gelmez. Yanlış hesap Bağdat’tan, yanlış rekolte tahmini mutlaka piyasadan döner.” denildi.
 
    İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, rekolte spekülasyonundan duydukları rahatsızlığı şöyle dile getirdi: “Bugün geldiğimiz noktada rekolte tahmini ile oynayarak piyasaları düzenlemeye çalışmak, 2014 Türkiye’sinde kabul görmeyecek bir davranıştır. Rekolte tahmininde spekülasyon yoluyla fındığın paydaşları arasında gerilim ve çatışma çıkarmak çok eski moda bir reflekstir. Türkiye fındık sektörü üreticisinden sanayicisine, ihracatçısından nihai tüketicisine kadar büyük bir zincirdir. Bu zincir birbirini besleyen bir bütündür. Bu zincirin halkaları arasında her türden oynamaya kalkmak zincirin tamamının parçalanmasına sebebiyet verecektir. Düşük rekolte tahmini kısa vadede birilerini yanıltsa da orta vadede, fındık fiyatını yükseltmez. Diğer yandan yüksek rekolte tahmini de fındığın fiyatını düşürmez. Bu tür spekülasyonlar arz ve talep ilişkisinde zamanlama krizi yaratır. Oysaki bu tür sun’i krizlerin kimseye fayda sağlamadığı da aşikardır. Yanlışın başta fındık üreticimiz olmak üzere fındığın tüm paydaşlarına en ufak bir hayrı yoktur. Spekülatif rakamlar üzerine kurulu beklentiler spekülasyona inananlar için hayal kırıklıklarına ve iktisadi yıkımlara dönüşür. Piyasa uzun ve orta vadede spekülasyonla yönetilmez. Fındık üreticisini spekülasyonla korumaya kalkmak, ihtiyacı olmayana hasta muamelesi yaparak lüzumsuz bir ilacı yutturmaya benzer.”
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.