Fındıkta rekolte düşük olacak

Fındıkta rekolte düşük olacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta rekoltenin bu yıl düşük olacağını söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındıkta rekoltenin don ve fırtına nedeniyle meydana gelen dökülmeler sonucunda bu yıl da düşük çıkacağını bildirerek, "Fındık üretiminin yüzde 98,8'ini karşılayan 14 ilimizde 371 bin 185 ton fındık bekliyoruz" dedi.
 
Bayraktar, yazılı açıklamasında, TZOB tarafından, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığında kurulan tarafsız teknik komisyonun fındıkta rekolte tespitini yaptığını belirtti. Türkiye fındık üretiminin yüzde 98,8'ini gerçekleştiren Ordu, Giresun, Samsun, Sakarya, Trabzon, Düzce, Zonguldak, Artvin, Kocaeli, Kastamonu, Rize, Bartın, Sinop ve Gümüşhane'de, çotanak sayımlarının bilimsel olarak değerlendirilmesiyle rekolte tahminin yapıldığı bilgisini veren Bayraktar, 14 il için 371 bin 185 tonluk fındık rekolte tahmininde bulunulduğunu ifade etti.
 
Fındık üretiminde Sakarya'nın 91 bin 909 tonla birinci, 65 bin 460 tonla Ordu'nun ikinci, 59 bin 542 tonla Samsun'un üçüncü olacağını kaydeden Bayraktar, en fazla üretim artışının Sakarya'da, düşüşün ise Ordu ve Giresun'da meydana geldiğine işaret etti.
 
- Don ve fırtına rekolteyi düşürdü -
 
Bayraktar, 29-30 Mart 2014 tarihlerinde meydana gelen donun, özellikle fındık üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Doğu Karadeniz'deki fındık bahçelerinde etkisini gösterdiğini, Haziran sonundaki fırtınanın ise olgunlaşmaya başlayan meyvelerde dökümlere sebep olduğunun altını çizerek, "Fındıkta dekar başına verim 200 kilogramı bulması gerekirken, bu yıl 54 kilograma düşecek. Sonuçta rekolte düşük çıkacak" ifadelerini kullandı.
 
Bu yılki kabuklu fındık üretiminin ihracat için gerekli olan 600 bin tonun çok altında kalacağına dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Düşük rekolte nedeniyle üreticimiz mağdur. Verimin düşük olması, maliyetleri de artıracak. Bu nedenle 2015 yılında ödenecek, 2014 yılı Alan Bazlı Desteklerin bu yıl içinde ödenmesi üreticimizin mağduriyetini giderecek, bir nebze olsun rahatlatacaktır. Üreticimiz alan bazlı desteğin 2014 yılından sonra da devamı konusunda alınacak kararı merakla beklemektedir. Doğal afetlerden muzdarip, zarara uğramış üreticimiz bir an önce bu meraktan kurtarılmalı ve alan bazlı destek 2015'ten sonra da artırılarak devam ettirilmelidir. Fındık çalıştayı kararları da acilen uygulamaya konulmalıdır."
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.