Fındıkta ithalat riski

Fındıkta ithalat riski

Geçen sezon yaklaşık 301 bin tonla fındık ihracatında rekor kıran Türkiye'nin, mart ayının sonlarında etkili olan zirai don nedeniyle ortaya çıkan kaybı, ithalatla dengeleyebileceği belirtildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Gürsoy: "Fındıkta yaşanan zirai donun oluşturduğu etkiler vahim çıkarsa, fındık ithalatı yapılabilir" dedi.

Geçen sezon yaklaşık 301 bin tonla fındık ihracatında rekor kıran Türkiye'nin, mart ayının sonlarında etkili olan zirai don nedeniyle beklenen düşük rekolteyi, ithalatla dengeleyebileceği belirtildi. Doğu Karadeniz'deki zirai donun fındık bahçelerine zarar vermesi, ihracatçı ve sanayicileri tedirgin etti. Düşük rekolte beklentisi karşısında bazı tedbirler almayı düşünen ihracatçı ve sanayiciler, bu tedbirler arasında fındık ithalatını da gündeme aldı. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, yeni sezon rekoltesinin henüz belirlenmediğini belirterek, "Ortada yaşanan bir zirai don var. Tablo da karşımızda. Bu nedenle rekoltenin düşük olacağı bir gerçek" dedi.

'ZARAR OLDUKÇA BÜYÜK'

Zirai donun bazı bölgelerdeki zararının oldukça fazla olduğunu vurgulayan Gürsoy, şöyle devam etti:

"Özellikle yüksek rakımlı yerlerde fındığın zirai dondan daha fazla etkilendiğini öğrendik. Yeni sezonun rekoltesi mayıs ayının ilk haftasında belli olacak. Biz her şeye rağmen rekoltenin düşük olmasını bekliyoruz. Bunun için de bazı tedbirlerin alınması konusunda çalışmalarımıza başladık. Bu tedbirler arasında fındık ithalatı da gündemimizde. Karşımıza çok dramatik bir tablo çıktığı takdirde fındık ithalatı yapabiliriz."

'İTHALAT DÜNYANIN SONU DEĞİL'

Türkiye'nin mevzuat açısından fındık ithalatı yapmasının serbest olduğunu dile getiren Gürsoy, "Vergi yükünün çok olması ve bürokratik engellerin fazla olması nedeniyle fındık ithalatı gerçekleştirilemiyor. Eğer karşımıza çok ciddi şekilde düşük rekolte çıkarsa o zaman ithalat gündeme gelecektir. Fındıkta yaşanan zirai donun oluşturduğu etkiler hazırlanacak raporda da ortaya konur ve tablo vahim çıkarsa, fındık ithalatı yapılabilir. İthalatın gündeme gelmesi dünyanın sonu değildir" diye konuştu.

SANAYİCİNİN AYAKTA KALMASI İÇİN ÖNEMLİ

Ülke olarak yapılacak ithalatın yüzlerce sanayiciyi ayakta tutabileceğini belirten Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir sezona, bir yıla mahsus fındık ithalatı yapılabilir. Özellikle sanayicinin ayakta kalabilmesi için bu oldukça önemli. Sadece bir yıllık periyot için bir kolaylık getirilebilir. Çünkü Türkiye'de yüzlerce işletme var. Buralar boş durmasın ve bu işletmeler çalışsın, işçiler boşta kalmasın. Bunun üreticimize bir zararı olmayacaktır. Biz bunu sürekli hale getirmeyi de zaten istemiyoruz. Ben de ithalata karşıyım. Türkiye'deki üreticinin korunması gerektiğini düşünüyorum. Henüz alınmış bir karar yok. Rekolte durumuna göre bu kararımızı uygulamaya geçireceğiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.