Fındıkta en kötü sezon yaşanıyor!

Fındıkta en kötü sezon yaşanıyor!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin tarihin en sorunlu fındık sezonunun yaşandığını söyledi.

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, "Son 6 ay içerisinde yaşanan sıcaklar, don, fırtına ve yağmur gibi doğa olayları yeni mahsul fındığında çok ciddi zararlar oluşturdu. Tarihin en sorunlu fındık sezonunu yaşıyoruz" dedi.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık üreticileri olarak tarihin en sorunlu fındık sezonunu yaşadıklarına işaret etti.

Kış döneminde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 2014 ürünü fındığın da erken uyanma sürecine girdiğini anımsatan Keskin, şöyle devam etti:
"Sıcaklar nedeniyle fındık iyi bir kış dönemi geçirmedi. Erken doğum süreci yaşandı. Bunun sonucunda da belli bir oranda fındık hasar gördü. Erken doğum sürecine giren fındık, kar sonucu oluşacak dondan etkilenebilirdi. Bundan korkuyorduk. Öyle de oldu. Korktuğumuz başımıza geldi ve 29-30 Mart günleri fındık dondan etkilendi. 200 rakımın üzerinde hasar yüzde 100 olarak belirlendi."

Keskin, 2014 ürünü fındığının yakasını mayıs ve haziran aylarında da doğa olaylarının bırakmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mayıs ve haziran ayları da aşırı yağışlı geçiyor. Nem ve sıcaklık dengesizliğine yol açan bu durum fındık bahçelerinde külleme hastalığını beraberinde getirdi. Hastalık nedeniyle fındıkta dökülmeler yaşanıyor. Yine mayıs ve haziran aylarında yaşanan fırtınalar da fındıkta zarara yol açtı. 2014 ürünü fındığının yakasını şanssızlıklar bir türlü bırakmıyor. Son 6 ay içerisinde yaşanan sıcaklar, don, fırtına ve yağmur gibi doğa olayları yeni mahsul fındığında çok ciddi zararlar oluşturdu."

GZO Başkanı Musa Keskin, henüz fındık hasadına 1,5 aydan fazla bir zamanın bulunduğunu, fındığın yeni doğa olayları nedeniyle hasar görebileceğine işaret ederek, "Yaz dönemine girdik. Yavaş yavaş sıcaklar etkili olmaya başladı. İlerleyen günlerde sıcaklar daha da artacaktır. Fındık geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklığın getirdiği kuraklıktan etkilenmişti. Aynı süreç bu yıl da yaşanabilir. Bu da bizi endişelendiriyor" diye konuştu.

Keskin, Giresun'da 2014 ürünü fındık rekolte tespit komisyonunun kurulduğunu ve dün çalışmalara başlaması gerekirken, fındıkta yaşanan dökülmelerin sürmesi nedeniyle sürecin 23 Haziran'a ertelendiğini aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Her yıl ilgili kurumların temsilcilerinden oluşan tespit komisyonu oluşturulmakta. Komisyon, bahçelerde sayım yaparak o yıl ki tahmini rekolte tespitini gerçekleştiriyor. Bu yıl da komisyon oluşturuldu. Dün de bahçelere giderek, sayım çalışmalarına başlamak istedik ancak bugüne kadar yaşanan doğa olayları nedeniyle bahçelerde fındık dökülmelerinin sürdüğünü gözlemledik. Daha uzun bir süre bu dökülmelerin devam edeceğini tahmin ediyoruz. O nedenle de komisyon olarak çalışmalara 2 hafta süreyle ara verdik. 23 Haziran'da komisyon çalışmalarına yeniden başlayacak."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.