Fındık ve kayısı üreticisinden destek talebi

Fındık ve kayısı üreticisinden destek talebi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, zirai don nedeniyle mağdur olan fındık ve kayısı üreticisinin acil destek talebini Maliye Bakanı Şimşek'e iletti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, zirai don nedeniyle mağdur olan fındık ve kayısı üreticisinin acil destek talebini, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e iletti.
TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, Ordu ile Giresun Ticaret ve Sanayi Odalarının (TSO), kar ve zirai don felaketi nedeniyle sıkıntı yaşayan fındık çiftçisine destek talep ederek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na rapor sundukları bildirildi.
Malatya Ticaret Borsası'nın da TOBB'a başvurarak zirai don nedeniyle, mağdur olan kayısı üreticisinin sorunları için çözüm önerilerinin aktarıldığı belirtilen açıklamada, Hisarcıklıoğlu'nun söz konusu talepleri TOBB Yüksek Koordinasyon Kurulu ve Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu Müşterek Toplantısında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ilettiği ifade edildi.
Hisarcıklıoğlu'nun, Ordu ile Giresun Ticaret ve Sanayi Odasınca iletilen raporlarda yer alan, bir milyonu aşkın kişinin felaket nedeniyle büyük sıkıntıya girdiğini aktardığı ve başta bölge çiftçilerinin desteklenmesi, borçlarının ertelenmesi olmak üzere tedbir talebinde bulunduğu kaydedilen açıklamada, "Felaket dolayısıyla, orta ve yüksek kesimlerde yüzde 100, alt kesimlerde ise yüzde 40 ila yüzde 70 arasında ürün kayıpları yaşandı. Kabuklu fındık fiyatları, 6 liradan 10 liraya yükseldi. Yaklaşık 76 bin çiftçiyi mağdur eden felaket bölgede domino etkisi göstererek, bölge taciri ve esnafını da etkileyecek" ifadeleri kullanıldı.
Raporda, Karadeniz'deki bölge çiftçisinin desteklenmesi ve fındık çeşitlerinde bazı teşvikler verilmesi, mevcut kredi borçlarının ertelenmesi, KOSGEB başta olmak üzere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu gibi aracı kuruluşlar vasıtasıyla düşük faizli kredi ya da hibe programlarının devreye alınması, sona erdirildiğinde 170 lira olan alan bazlı gelir desteğinin afet gerekçesiyle 250 lira üzerinden Ordu, Giresun ve Trabzon için devam ettirilmesi, fındıkta lisanslı depoculuk çalışmalarının desteklenmesi, Hazine ve TOBB'un bu alandaki desteklerinin tüm bölgeye yayılması gibi talepler de yer alıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.