Fındık bahçelerinde "virüs" tehdidi

Fındık bahçelerinde "virüs" tehdidi

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, Karadeniz'in önemli geçim kaynağı fındıkta dalların kuruması nedeniyle oluşan virüsün rekolteyi düşürebileceğini bildirdi.

Yaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, son dönemlerde üreticilerden fındık bahçelerindeki dalların kurumaya başladığı yönünde çok sayıda şikayet aldıklarını söyledi.

Giresun'da bulunan ziraat odaları olarak konuyla ilgili araştırma başlattıklarını ifade eden Yaman, şöyle devam etti:

"Yaptığımız ilk incelemeler sonucu bahçelerdeki dallarda 'uç kurusu' olarak nitelendirdiğimiz kurumaların yaşandığını gözlemledik. Bunun nedenini henüz biz de bilemiyoruz." diye konuştu.

Dallardaki kurumanın 2015 ürününü tehdit ettiğini vurgulayan Yaman, şunları dile getirdi:

"Fındık ocakları gözlendiği zaman büyük ölçüde kuruma olduğu görülüyor. Bu kuruma olmamış olsaydı dalda fındık olacaktı. Bundan dolayı yüzde 20 ürün kaybı söz konusu. Zirai don tehlikesini yeni atlattığımız bir süreçte yeni bir tehditle karşı karşıyayız. Dallarda gözlemlenen kuruma maalesef 2015 ürünü fındığını tehdit etmekte."

"Fındık bahçelerinde budama yapılmalı"

Yaman, fındık üreticilerinin dallardaki kurumanın önüne geçmek için mutlaka bahçelerinde budama yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Fındık bahçelerinde alınabilecek önlemlere değinen Yaman, şunları kaydetti:

"Fındık bahçeleri tesis edilecek yerlerde toprak normal derinlikte ve bitki besin elementlerince zengin olmalıdır. Taban suyu yüksek ve su tutan toprakların bulunduğu yerlerde bahçe tesis edilmemelidir. Gübreleme ve toprak işlemesi zamanında ve tekniğine uygun yapılmalı. Bahçe tesis edilirken sağlıklı fidanlar seçilmeli ve sonbaharda dikim yapılmalı. Hastalıklı sürgünler ve dallar enfekteli kısmın altından sağlam dokudan kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalı. Bunlar yakılarak imha edilmeli. Virüs olduğundan dolayı budama makasının dezenfekte edilip diğer dalın kesilmesi gerekiyor. Aynı virüsü diğer dala bulaştırma durumu söz konusu olabilir. Bu anlamda çiftçilerimiz budama faaliyetine dikkat etmeli."

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.