'Filistinlilerin haklarının iadesi ve daimi barış için tek yol BM'nin iki devletli çözüm önerisidir'

'Filistinlilerin haklarının iadesi ve daimi barış için tek yol BM'nin iki devletli çözüm önerisidir'

Azerbaycan'daki Uluslararası Kudüs Sorunu Konferansına katılan BM Genel Sekreter Yardımcısı Jenca, "Filistinlilerin haklarının iadesi ve daimi barış için tek yol, BM'nin iki devletli çözüm önerisidir." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, Filistinlilerin haklarının iadesi ve daimi barış için tek yolun, BM'nin iki devletli çözüm önerisi olduğunu söyledi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Uluslararası Kudüs Sorunu Konferansı düzenlendi.

BM Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi (CEİRPP), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Azerbaycan hükümetince düzenlenen konferansın açılış toplantısına BM Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca, CEİRPP Temsilcisi Rafael Dario Ramirez Carreno, İİT Genel Sekreter Yardımcısı Samir Bakr, Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansour​ ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Özel Yetkili Temsilcisi Büyükelçi Şahin Abdullayev katıldı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jenca, burada yaptığı konuşmada, İsrail devletinin Filistin topraklarına yönelik iskan planının önlenmesi, Filistinliler arasındaki iç çatışmaların da sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili müzakerelerde sonuç elde edilmediğini hatırlatan Jenca, "Filistinlilerin haklarının iadesi ve daimi barış için tek yol, BM'nin iki devletli çözüm önerisidir." dedi.

CEİRPP Temsilcisi Carreno, Kudüs'te yaşananların tüm dünyayı etkilediğinin altını çizdi. Kudüs'le ilgili oradaki insanların faydasına olacak müzakereler yürütülmesi gerektiğini ifade eden Carreno, turizm ve altyapının yeniden kurulmasının Kudüs'ün Filistinlilerin yaşadığı bölgelerinin kalkınmasını sağlayacağını söyledi.

İİT Genel Sekreter Yardımcısı Bakr, İsrail'in Kudüs'te uluslararası hukuku ve Cenevre Konvansiyonu'nu kabaca ihlal ettiğini vurgulayarak, yaşananların bölgesel güvenlik açısından da tehdit oluşturduğunu ve Filistinlilerin haklarının korunması için çaba harcamaya devam edeceklerini dile getirdi.

Filistin BM Temsilcisi Mansour​ da Filistinlilerin kutsal mekanları ziyaretinin İsrail tarafından engellenmesinin kabul edilemez olduğuna değindi.

Filistin devletinin, sorunun barış yoluyla çözülmesinden yana olduğunu bildiren Mansour, İsrail'in ise attığı adımlarla bölgeye barış gelmesini istemediğini ortaya koyduğunu söyledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Özel Yetkili Temsilcisi Büyükelçi Abdullayev, Azerbaycan'ın hem Filistin hem de İsrail ile sıkı ilişkiler içerisinde olduğunu hatırlatarak, "Fakat bu durum işgal konusunda Filistin'i desteklememize engel değil. Eğer BM çifte standarttan uzak durursa bir şeyler elde edilebilir. İsrail'le askeri ve siyasi ilişkilerimiz Filistin'e destek vermemize mani değil. Biz baskı yapamayız fakat tutumumuzu açıkça belirtiyoruz." dedi.

"Türkiye, Filistin'e desteğini sürdürecek"

Toplantıya Türkiye'yi temsilen katılan Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konferansta İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki yasa dışı eylemlerinin ele alındığını aktardı.

Özoral, "Türkiye olarak her zaman haklı mücadelesinde Filistin halkının yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. İsrail'in işgal altında tuttuğu topraklardan bir an önce çekilmesini ve iki devletin bir arada yaşadığı adil çözümün bulunmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

"İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşam", "Doğu Kudüs için yeni yaklaşım", "Doğu Kudüs için bölgesel ve uluslararası destek" başlıklarıyla panellerin yapılacağı konferans yarın sona erecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.