Filistinliler de Osmanlıca öğreniyor

Filistinliler de Osmanlıca öğreniyor

TİKA'nın katkılarıyla düzenlenen Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Dersleri Kursu setifikaları törenle sahiplerine dağıtıldı.

Filistin'de, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) katkılarıyla Filistin Din İşleri ve Evkaf Bakanlığı'na bağlı İhya Turas ve İslami Araştırmalar Merkezi ile Mescid-i Aksa Vakfı arşiv uzmanlarına yönelik verilen Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Dersleri Kursu'nun 1'inci dönem setifikaları Kudüs'te düzenlenen iki ayrı programla sahiplerine verildi.

TİKA ve Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleşen Osmanlıca ve Arşiv Belgeleri Tasnif Dersleri Kursu çerçevesinde, Kudüs'te görevlendirilen Başbakanlık Devlet Aşivlerinde Araştırmacı-Osmanlı Arşivi Uzmanı tarafından, Filistin Devleti Din İşleri ve Evkaf Bakanlığı İhya Turas ve İslami Araştırmalar Merkezi ve Mescid-i Aksa Arşivleri çalışanlarına ve Osmanlıcaya ilgi duyan Filistinlilere yönelik Osmanlıca temel seviye dersleri ve arşiv belge tasnifleme eğitimleri verildi. Eğitimi başarıyla tamamlayan 20 kursiyere sertifikaları düzenlenen bir törenle dağıtıldı.

İhya Turas ve İslami Araştırmalar Merkezi'nin Abu Dis'deki merkez binasında düzenlenen sertifika töreninde konuşan İhya Turas Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Mahmud Aşkar, düzenlenen kursların çok faydalı olduğunu belirtti. Aşkar, Filistin ve Türk-İslam tarihi açısından oldukça önemli çok sayıda Osmanlıca belgeyi bünyesinde barındıran arşivlerin değerlendirilmesi açısından arşiv çalışanlarının şiddetle ihtiyaç duyduğu bu eğitimlerin TİKA tarafından desteklenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Öte yandan düzenlenen bu kursların 2'nci dönemi için planlamaların yapıldığını ifade eden TİKA Filistin Koordinatörü Kürşad Mahmut ise kültürel ve tarihi miras açısından stratejik öneme sahip bu projenin desteklenmeye devam edileceğini kaydetti.

Mescid-i Aksa Arşiv çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen kurslar ise Kudüs Başkonsolosluğu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Mescid-i Aksa Arşiv uzmanlarının yanında çok sayıda araştırmacının da ilgi gösterdiği dersler, Mimar Kemaleddin'in eseri olan tarihi binada verildi. Eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere sertifikaları yine bu tarihi binada düzenlenen törenle dağıtıldı.

Türkiye'nin bilgi, birikim ve tecrübelerinin aktarılması ve ortak tarihi ve kültürel değerlerin ihya edilmesi açısından son derece stratejik önemi olan söz konusu proje çerçevesinde pek çok tarihi belgenin gün yüzüne çıkarılması ve ortak tarihin yazılmasına katkı sunulması hedefleniyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.