Filistinli tutuklular 'parmaklıklar ardında' baba oluyor

Filistinli tutuklular 'parmaklıklar ardında' baba oluyor

İsrail'in birçok haktan mahrum bıraktığı Filistinli tutuklular, sperm kaçırma yöntemiyle sahip oldukları çocuklarla parmaklıklar ardında baba olma heyecanını yaşıyor.

İsrail'in birçok haktan mahrum bıraktığı Filistinli tutuklular, sperm kaçırma yöntemiyle sahip oldukları çocuklarla parmaklıklar ardında baba olma heyecanını yaşıyor.

Bu durumun son örneği de Filistinli tutuklu Ahmed Şahin. İsrail tarafından 2001 yılında gözaltına alınan ve 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Şahin, sperm kaçırma yöntemiyle bir hafta önce ikinci kez baba oldu.

AA muhabirine konuşan Filistinli tutuklunun eşi Menva Şahin, ikinci çocuğunu kucağına almaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Sevincim tarif edilemez, duygularım sevinç ve hüzünle karışık. Eşimden 16 yıldır uzağım onun üzüntüsünü yaşıyorum ancak, bebeğimiz evime, eşime ve tüm aileye mutluluk getirdi." dedi.

Eşinin yaklaşık 6 yıl sonra serbest kalacağını ve o zaman çocuk sahibi olmalarının zorlaşacağını kaydeden Şahin, başlangıçta tepkiyle karşılanan sperm kaçırma olayının artık Filistin toplumunda gönül rahatlığıyla kabullenildiğini dile getirdi.

Sperm kaçırma yöntemiyle 50 bebek doğdu

Filistinli Esirler Araştırma Merkezi sözcüsü Riyad el-Eşkar da İsrail hapishanelerinden sperm kaçırma yöntemiyle dünyaya gelen çocuk sayısının Ali ile birlikte 50'ye yükseldiğini belirtti.

İsrail hapishanelerinden sperm kaçıran bazı tutukluların ikiz çocuklarının olduğunu, bazılarının da birden fazla sperm kaçırdığını aktaran Eşkar, 2015 yılında 23 tutuklunun bu yönteme başvurduğunu ve 30 çocuğun dünyaya geldiğini hatırlattı.

Eşkar, 2017 yılında ise söz konusu yöntemi kullanan tutuklu sayısının 39 olduğunu, doğan bebek sayısının da 50'ye yükseldiğini belirtti. 

Bu yöntem ilk kez 2002 yılında gündeme geldi

Ahrar Esirler ve İnsan Hakları Araştırma Merkezinin Müdürü Fuad el-Hafeş ise hapishaneden sperm kaçırarak çocuk sahibi olma düşüncesinin ilk kez 2002 yılında ortaya atıldığını ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular arasında geniş çaplı tartışmalara neden olduğunu, ancak sonuçta düşüncenin kabul edildiğini belirtti.

Kararın o günlerde kolaylıkla alınmadığını ve konuyla ilgili fıkhi görüşe ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Hafeş, önce Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi'nin, ardından da dönemin Filistin Alimler Birliği Başkanı Hamid el-Bitavi'nin sperm kaçırmanın caiz olduğu yönünde fetva verdiğini hatırlattı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.