Filistinli eğitimcilerden Trump'a tepki!

Filistinli eğitimcilerden Trump'a tepki!

Filistinli eğitimciler, Trump ve Netanyahu'nun Filistin eğitim sistemine yönelttiği "nefret içerikli düşünceleri teşvik etme" suçlamasına tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile 15 Şubat'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında söylediği "Artık Filistinlilerin küçük yaştan bu yana öğrendikleri nefretten vazgeçmeleri gerekir. Ne öğrendiklerini gördüm. Sınıflarda esneklik ve yumuşaklığı öğrenmeleri icap eder." şeklindeki sözleri ve Netanyahu'nun "Filistin eğitim sisteminde İsrail'in yıkılmasının istendiği" yönündeki ithamları Filistinlilerin tepkisine neden oldu.

"Filistin eğitim sistemi millidir"

Filistin Eğitim ve Öğretim Bakanlığı Eğitim Programı Başkanı Servet Zeyd, Trump'ın Filistin'deki eğitim sistemine yönelttiği eleştirilere ilişkin, "Filistin eğitim sistemi millidir, Filistin tarihini anlatır ve kesinlikle uluslararası hukukla çelişen bir durum söz konusu değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin eğitim programlarında nefret, terör ve ötekileştirmenin teşvik edildiği tek bir cümle veya terimin dahi olmadığını belirten Zeyd, "Filistin eğitim sistemi, Filistin gerçeğini, İsrail işgalini ve işgal dolayısıyla öğrenciler ve tüm toplumun yaşadığı sorunları anlatıyor. Bu da kesinlikle 'nefrete teşvik' olarak isimlendirilemez. Uluslararası hukukta, öğrencilerin bulundukları ortamın şartlarına göre eğitim alma hakkına sahip olduğu vurgulanıyor. Bizler işgal yönetimi nedeniyle her evde ya bir ölü ya yaralı ya da tutuklunun acısını yaşıyoruz. Dolayısıyla kitaplarımızda bunları ve Filistin tarihini anlatıyoruz." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.