Filistinli Bakan son yolculuğuna uğurlandı

Filistinli Bakan son yolculuğuna uğurlandı

İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn son yolculuğuna uğurlandı.

Ebu Ayn için Ramallah'ta Filistin Başkanlık Sarayı Mukata'nın bahçesinde öğle namazının ardından cenaze töreni düzenlendi. Ebu Ayn’ın naaşını hastaneden alan konvoy, on binlerce Filistinli ve asker eşliğinde, Ramallah Meydanı'ndan geçerek Mukata'nın bahçesine geldi.
 
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Başbakan Rami Hamdallah ve hükümet üyelerinin de hazır bulunduğu törene Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yönetimi tam kadro katıldı. Buradaki askeri tören ve kılınan namazın ardından Ebu Ayn'ın cenazesi, Şehitler Mezarlığına götürülerek toprağa verildi.
 
Cenaze törenine katılan on binlerce Filistinli, “Kanımız canımız sana feda ya şehit” ve “intikam” sloganları attı.
 
İsrail soruşturma yürütecek
 
İsrail ordusu Planlama Dairesi Başkanı Tümgeneral Nimrod Shefer, İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren Filistinli Bakan Ziyad Ebu Ayn'ın ölümünden üzüntü duyduğunu belirtti.
 
Jerusalem Post Diplomatik Konferansında konuşan Shefer, "Bakan Ebu Ayn'ın ölümünden dolayı üzüntü duyuyoruz. Hiç kimse protesto esnasında yaşamını yitirmemelidir" ifadelerini kullanarak, "İsrail ordusu, konuyu aydınlatmak için olay yerinde bulunan her bir askere ilişkin soruşturma yürütecektir" diye konuştu.
 
Ziyad Ebu Ayn kimdir?
 
"Filistin topraklarının kanseri" olarak nitelendirilen "Yahudi yerleşim birimleri ve ayrım duvarı"na karşı faaliyet gösteren, 4 çocuk babası Ziyad Ebu Ayn, 1959 yılında dünyaya geldi.
 
ABD ve İsrail hapishanelerinde toplamda 13 yıl tutuklu kalan Ebu Ayn, 1979'da "silahlı saldırılar düzenlemek" suçlamasıyla İsrail gizli servisi Mossad ve ABD istihbaratınca yakalanarak Chicago Hapishanesi'ne konulmuştu. ABD yönetimi Ebu Ayn'ı, salıverilmesi yönündeki BM kararlarına rağmen 1981'de İsrail'e teslim etmiş, İsrail yargısı da bir sene sonra hakkında müebbet hapis cezası vermişti. Ebu Ayn, 1983'teki esir takası anlaşmasında serbest kalacağı sırada kaçırılmış, ancak 1985'teki anlaşmayla özgürlüğüne kavuşabilmişti.
 
Filistin Sanayiciler Birliği Üyeliği, Batı Şeria Denetim Kurulu Genel Müdürlüğü, Fetih Hareketi Yüksek Komitesi Üyeliği, Esirler Bakanlığı Müsteşarlığı gibi görevlerde bulunan Ebu Ayn, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından 10 Şubat 2014'te, bakanlık statüsündeki Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Yahudi Yerleşim Birimi ve Ayrım Duvarıyla Mücadele Komisyonu Başkanı olarak tayin edilmişti.
 
İsrail askerlerinin çarşamba günü Filistinlilere müdahalesinin ardından fenalaştıktan sonra yaşamını yitiren Ziyad Ebu Ayn'ın "darp, göz yaşartıcı gaz ve İsrail askerleri tarafından zamanında hastaneye nakledilmesine engel olunması" sonucu hayatını kaybettiğinin belirlendiği açıklanmıştı.
 
Filistin Sivil İşler Bakanı Hüseyin eş-Şeyh, Filistinli ve Ürdünlü ekiplerin yanı sıra İsrailli bir doktorun da bulunduğu heyetin yaptığı otopsi sonucu, Ebu Ayn'ın "öldürüldüğü" sonucuna varıldığını belirtmişti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum