Filistin'e kötü haber

Filistin'e kötü haber

Filistinli siyasi analistler, bağımsız Filistin devleti kurulması konusunda karamsar olduklarını ifade etti.

Gazze'deki İslam Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Öğretim Görevlisi Hani el-Besus, "Biri Yahudi, biri Arap iki devletin kurulmasını öngören BM Paylaşım Planı'nın üzerinden 67 yıl geçti. Filistin devletinin, BM Güvenlik Konseyi'den uluslararası tanınma hakkını alması artık çok zor. Çünkü BM Güvenlik Konseyi İsrail tarafını tutuyor" dedi.
 
Filistinli siyasi analistler, Birleşmiş Milletler ( BM) Paylaşım Planı kararınının alındığı 1947 yılından bu yana 67 yıl geçmesine rağmen planın gerektirdikleri açısından lehlerine bir gelişme yaşanmaması nedeniyle, bağımsız Filistin devleti kurulması konusunda karamsar olduklarını ifade etti. Bazı Avrupa ülkelerinin Filistin'i "sembolik" tanımalarını ise Filistin meselesine "uluslararası sempati" şeklinde değerlendiren analistler, ABD'nin İsrail çıkarlarına zarar verecek herhangi bir kararı veto etme hakkı bulunması sebebiyle BM Güvenlik Konseyi'nden Filistin devletinin resmen tanınma kararının çıkmasının çok zor olduğunu kaydetti.
 
Gazze'deki İslam Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Öğretim Görevlisi Hani el-Besus, "Biri Yahudi, biri Arap iki devletin kurulmasını öngören paylaşım planının üzerinden 67 yıl geçti. BM Güvenlik Konseyi'nin Filistin devletini tanıması çok zor çünkü İsrail tarafını tutuyor" diye konuştu.
 
Filistin devletinin mevcut şartlarda çok daha zor bir merhaleden geçtiğini, plan kararının çıktığı 1947 yılı öncesinde Yahudilerin mülkiyetindeki arazilerin yüzde 7'yi geçmediğini belirten Besus, Filistin'in (Gazze ve Batı Şeria) mülkiyetindeki toprakların halihazırda yüzde 11 olduğunu kaydetti.
 
Uluslararası toplumun, İsrail devletini tanıyıp Filistin devletini tanımadığına dikkati çeken Besus, söz konusu durumun uluslararası toplumun İsrail tarafını tuttuğunun en açık delili olduğunu vurguladı.
 
Besus, BM Genel Kurulu'ndan çıkanların karar değil tavsiye niteliğinde olduğuna işaret etti.
 
Filistin El-Eyyam gazetesi köşe yazarı Talal Ukel de yakın gelecekte Filistin'in devlet olma ihtimali konusunda umut taşımadığını dile getirdi.
 
"67 yıl geçmesine rağmen Filistin meselesi, büyük siyasi çıkmazlara doğru yol alıyor. Siyanist proje de kendisini büyük İsrail'e hazırlıyor" diyen Ukel, Filistin'in BM Güvenlik Konseyi'nden tanınma hakkını almasının zor olduğunu, söz konusu durumun, "kan dolu zamanları gerektirdiğini" belirtti.
Bazı Avrupa ülkelerinin Filistin'i tanımasını, "sembolik" olarak değerlendiren Ukel, bunun somut adımlara 
 
dönüştürülmediği takdirde pek bir faydasının olmadığını kaydetti.
BM'nin 29 Kasım 1947 tarihinde kabul ettiği Paylaşım Planı biri Yahudi, biri Arap olmak üzere iki devletin kurulmasını ve İngilizlerin Filistin topraklarından çekilmesini öngörüyordu.
 
Kaynak: AA
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.