Filistin'e destek hiç azalmaz

Filistin'e destek hiç azalmaz

Türkiye'nin eski İsrail büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail'le Türkiye'nin arasındaki ilişkinin normalleşmesinden Filistin'in olumsuz etkilenmeyeceğini söyledi.

Kübra Kara'nın haberi:

Çelikkol, 'Türkiye, Filistin'i desteklemeye devam edecektir' dedi.
 
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkileri ele alan Türkiye'nin İsrail eski Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, yazmış olduğu One Minute'ten Mavi Marmara'ya adlı kitabında dönemin önemli krizlerine ışık tutuyor. Koltuk krizinden basına yansıyan fotoğrafların gerçeği yansıtmadığının da altını çizen Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon ile yaşanan ve 'alçak koltuk krizi' olarak bilinen olayın bir komplo olduğunu ifade etti. Çelikkol, 'Biz iki kişi gittik oraya ama fotoğrafların hiç birinde yanımdaki ikinci bir kişi yok. Resimlerle oynandığını şuradan anlayabiliriz: Bir fotoğraf karesinde karşımda bakan yardımcısı, diğerinde ise karşımda Ortadoğu genel müdürü oturuyor. Koltuk krizini kendi yapmamış fakat basın bunu yapmış gibi göstereceklerdi ertesi gün' ifadelerini kullandı.

ŞİDDET BEKLEMİYORDUK

Mavi Marmara operasyonu sırasında da büyükelçilik görevini yapan Çelikkol, müdahalenin şiddete dönüşmesinin beklenmediğini ifade etti. Çelikkol, 'Sadece, geminin yola devam etmesini engelleyecek bir şekilde geminin pervanesine müdahale bekleniyordu. Bu da Gazze karasularına girdikten sonra olabileceği yönündeydi. Son iki gün İsrail basınında şiddetli bir müdahaleye yönelik işaretler vardı ama yine de can kaybına yönelik bir müdahale beklenmiyordu. İsrailliler de bunun bir hata olduğunu kabul ettiler' dedi.

YARGI SÜRECİ AYRI

Mavi Marmara davasıyla ilgili dönemin İsrail genelkurmay başkanı ve 3 İsrailli asker için yakalama kararı çıkartılmasını da değerlendiren Çelikkol, 'Siyasi görüşmeler ile yargı sürecini ayırmamız gerekir. İki bölge ülkesi büyükelçiler seviyesinde temsil edilmiyor. Bu düzeltilmesi gereken bir konu gibi gözüküyor. Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerin normalleştirmesi Türkiye'nin Filistin davasına verdiği desteği kalkması anlamına gelmiyor. Türkiye, Filistin'i geçmişte de destekledi bundan sonra da desteklemeye devam edecektir. Filistin sorununun çözümü bizim açımızdan da bölge açısından da hala önemini koruyor' ifadelerini kullandı.

Gemide ajan vardı

Mavi Marmara'da Mısırlı ajanın olabileceği bilgisini veren Çelikkol, şunları söyledi: Bize gelen talimat gemideki Türklerin tamamını, isteyen yabancıların da tamamının tahliyesinin yapılması. Bana verilen bilgi, bir Mısırlının son anda indiği yönündeydi. Sonra gelen haberler de bunun bir istihbarat üyesi olabileceği yönündeydi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.