Filistin'de birlik hükümeti kuruldu

Filistin'de birlik hükümeti kuruldu

Gazze'yi yöneten Hamas, Fetih hareketiyle birlik hükümetinin kurulmasıyla ilgili anlaşmaya vardı, Rami Hamdallah önderliğindeki hükümet üyeleri yemin ederek göreve başladı.

Rami Hamdallah (sağda) birlik hükümetinin başbakanı ve içişleri bakanı oldu.  Anlaşmaya göre hükümetin Başbakanı ve İçişleri Bakanı olacak Rami Hamdallah, Hamas'ın talep ettiği esirler bakanlığının yetkilerini geçici bir süreliğine üzerine aldı.
İsrail'in Gazze'den çıkışına izin vermediği bakanların daha sonra yemin etmesi bekleniyor.

Gazze’deki Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Heniye hükümetin kurulmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bundan sonra medyada ayrılık haberleri okumayacaksınız artık tek halk olarak devam edeceğiz, bu an tarihi bir andır. Diyalog çabalarımız başarılı oldu. Yedi yıllık ayrışmayı bitirdik yeni bir aşamaya geldik, ortak siyasete kapı açtık. Biz ve Ramallah’taki kardeşlerimiz haklar ve özgürlükleri esas almak noktasında uzlaştık. Geçen süre içerisinde bazı gelişmeler bizi engelledi ama halkın iradesi güçlü olduğu için zorlukları aştık. Tüm zorluklara rağmen birlikte durmayı sürdürmemiz gerekiyor. Üzerimizde büyük sorumluluk var. Tüm şehitlerimize ve esirlerimize selam yolluyorum”

Hamdallah ve Maliki kilit isimler

Fetih hareketine yakınlığıyla bilinen ancak bölgede bağımsız bir siyasetçi olarak da tanınan ve akademisyen olan Rami Hamdallah, Neceh Ulusal Üniversitesinin rektörlüğünü yürütüyor.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından eski başbakan Selam Feyyad'ın yerine Haziran 2013’te atanan Hamdallah kısa bir süre sonra bu görevden istifa etmiş ve daha sonra yeniden hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

Dışişleri Bakanlığı görevine ise Fetih hareketinin mensubu Riyad Maliki getirildi. Maliki daha önce de dışişleri bakanlığının yanısıra medya bakanlığı da yapmış, Selam Feyyad döneminde hükümet sözcüsü olarak da görev almıştı.

Dışişleri Bakanlığı görevi, birlik hükümetinin yurtdışındaki temsilcisi olacağı için Fetih ve Hamas hareketleri bu koltukla ilgili anlaşmazlık yaşıyordu.

Abbas ve Kerry görüştü

Bu arada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi telefonla arayarak, barış süreci ve uzlaşı hükümeti hakkında görüştü.
Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Kerry ile iletişimlerinin devam etmesi konusunda hemfikir olan Abbas, görüşmede yeni kurulacak hükümetin bağımsızlardan oluşacağını ve gelecek seçimleri hazırlamayı hedeflediğini söyledi.

Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal, 6 Şubat 2012’de Katar’ın başkenti Doha’da, o zamanki emir Hamad bin Halife El Tani’nin arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma gereğince Mahmud Abbas başkanlığında bir geçiş hükümeti kurulacaktı.

Hükümetin görevi milletvekili ve başkanlık seçimlerini yapmak, aynı zamanda Gazze’nin yeniden imarını başlatmak olacaktı. Ancak anlaşma henüz hayata geçirilemedi.
23 Nisan'da Gazze'de bir araya gelen Fetih ve Hamas hareketleri ortak hükümet kurma konusunda anlaştı.

Taraflar arasındaki bölünmüşlük 2007 yılında Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmalar ve Hamas’ın şeridi kontrolü altına almasıyla başladı.
Filistin yönetiminin Hamas ile birlikte hareket etmesine tepki gösteren İsrail yönetimi, anlaşma üzerine ABD arabuluculuğunda devam eden müzakereleri askıya aldığını duyurmuştu.

Al Jazeera ve AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.