Filistin'de 800 yıllık aşevi

Filistin'de 800 yıllık aşevi

Filistin el-Halil'de 827 yıl önce Selahaddin Eyyubi'nin kurduğu aşevi, kesintisiz olarak her gün 600 yoksulun yemek ihtiyacını karşılıyor.

 Rivayete göre Hz. İbrahim'in de yoksullara evinde pişen yemekten ikram ettiği bölgedeki aşevinde, özel günlerde Osmanlı zerde çorbası çıkıyor.

Kudüs'ü 1187'de Haçlılardan fethederek kentteki 88 yıllık Haçlı egemenliğine son veren Selahaddin Eyyubi'nin, El Halil şehrinde Hz. İbrahim Camisi'nin yanında yoksullara yardım için açtığı aşevinde tam 827 yıldır çorba dağıtılıyor. Selahattin Eyyubi Kudüs'ü fethedip Latin krallığını yıktıktan sonra bölgede hızla sosyal hayatı kolaylaştıracak İslam medeniyetinin ana unsurları olan vakıfları birer birer hayata geçirmeye başladı.

CAMİNİN AVLUSUNDA

Bu vakıflardan biri de Kudüs'ün 60 kilometre kuzeyindeki El-Halil şehrindeki Hazreti İbrahim Camisi'nin yanında bulunan imarethane. Hazreti İbrahim Camisi'nin avlusunun aşevi olarak seçilmesinin nedeni ise caminin içinde Hazreti İbrahim, Hz. Yusuf, Hazreti Yakup, Hazreti Sare ve Hazreti İshak'ın da kabirlerinin bulunması ve Müslümanlar için Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra en önemli ziyaret mekanı olması.

HZ. İBRAHİM DE YEMEK DAĞITMIŞ

Hazreti İbrahim de sağlığında rivayete göre burada yoksullara evinde pişen çorbadan ikram etmiş. Selahattin Eyyubi de bu geleneği ayakta tutmak için 827 yıl önce Kudüs'ü fethinin hemen ardından buraya gelerek bu aşevini açmış. Ama şu anki aşevi Selahattin Eyyubi'nin o zaman avlunun içinde yaptırdığı bina değil. Eski tarihi bina Yahudiler tarafından el konularak 1964 yılında yıkılmış. Aşevi de şu anki avlu dışındaki bakımsız binada kendine yer bulmuş. Aşevi tamamen zekât, ve sadakalarla hizmet veriyor.

Her gün saat 10'da hazır

Aşevine gelenlere her gün bulgur çorbası ikram ediliyor. Bazı özel günlerde ise Osmanlı geleneği olarak zerde çorbası çıkıyor. Pazartesi ve Cuma günleri ise et ve pilav servisi yapılıyor. Her gün 300 kişilik çorba çıkan aşevinde sabah saat sabah namazından sonra 5,30'da iki büyük kazanda pişirilmeye başlanan çorbalar, öğleden önce saat 10,00'da hazır oluyor. Orta çağın en büyük seyyahı İbn-i Batuta da kitabında aşevinden övgüyle bahsediyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.