Filistin, uluslararası imzalar için saygı istedi

Filistin, uluslararası imzalar için saygı istedi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin adına 7 uluslararası sözleşme ve anlaşmaya imza attı

Filistin, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde 7 uluslararası sözleşmeye imza attı.
Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, tevdi makamı olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un tebliği üzerine Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin adına 7 uluslararası sözleşme ve anlaşmaya imza attı.

Açıklamada, Mahmud Abbas'ın, "Uluslararası Ekonomik, Medeni ve Siyasi Haklar", "Uluslararası Sosyal ve Kültürel Haklar", "İşkence ve diğer İnsanlık dışı ya da Aşağılayıcı Muamele veya Cezaya Karşı Mücadele", "Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi",  "Her Tür Irksal Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması", "Engelli Hakları", "Çocuk Hakları" sözleşmelerini ve "Çocukların Silahlı Çatışmaya Katılmalarının Engellenmesi hakkındaki İhtiyari Protokolü" imzladığı kaydedildi.

Mayıs ayında aktif üyelik statüsüne geçmesi beklenen Filistin'in, yıllardır işgal altında birçok adaletsizliğe maruz kalmış bir devlet olarak bu antlaşmaları imzalayan diğer devletlerle, hukuk, adalet ve özgürlük ortamının tesisi için işbirliğine hazır olduğu ve kendi meşru haklarına da saygı duyulması gerektiği vurgulanan açıklamada, uluslararası platformda Filistin devletinin temellerini güçlendiren bu tür gelişmelerin devamı ve Filistin'in uluslararası sahada bağımsız bir devlet olarak yerini alana kadar mücadele edileceği belirtildi.

"BAŞKA ANLAŞLAMALAR DA GEREKLİ"

Öte yandan AA muhabirine konuşan Filistin Dışişleri Bakanı vekili Teysir Ceradat, yapılan bu anlaşmaların önemine işaret ederek, Filistin'in tam üye olabilmesi için başka antlaşmaların da yapılması gerektiğini kaydetti.

BM Genel Kurulu'nun 29 Kasım 2012 tarihli oturumunda yapılan oylamada, BM'de “üye olmayan gözlemci devlet” statüsü kazanan Filistin, 15 uluslararası kuruma katılım ve ilgili anlaşmaların imzalanması konusunda mutabakata vardığını açıklamıştı.

ABD arabuluculuğu ile geçen yıl Temmuz ayında yeniden başlatılan barış sürecinde diplomatik müzakereleri sürdürmek için İsrail, 1993 Oslo Antlaşması'ndan önce tutuklanan 104 Filistinli mahkumu serbest bırakmayı kabul etmişti. İsrail’in bu adımına karşılık Filistin tarafı da süreç sonuna kadar BM’de gözlemci devlet olmasından sonra kazandığı hakları kullanarak, İsrail’i uluslararası mahkemelere ya da kuruluşlara götürmeme taahhüdünde bulunmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.