Filistin sözleşmelerde resmen taraf oldu

Filistin sözleşmelerde resmen taraf oldu

Filistin, imzaladığı beş uluslararası sözleşmeye daha resmen taraf oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Filistin'in 2 Nisan 2014 tarihinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a bazı uluslararası sözleşmelere taraf olmak istediğine dair dokümanları sunduğunu anımsattı.

Bu sözleşmelerin dokuz temel insan hakları antlaşmasının yedisi ve bir ek protokolden oluştuğunu dile getiren Colville, sözleşmelerin beşinin bugün yürürlüğe girdiğini bildirdi.

Yürürlüğe giren sözleşmelerin, İşkence ve Diğer Acımasız, İnsanlık Dışı veya Küçük Düşürücü Muamele veya Cezaların Önlenmesi Sözleşmesi (CAT), Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme (ICERD), Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW), Çocuk Hakları Sözleşmesi (CRC) ve Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme (CRPD) olduğunu belirten Colville, çocuk haklarına ilişkin ek protokolün de 7 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi (ICESCR) ile Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'nin (ICCPR) ise 2 Temmuz 2014 tarihinde Filistin bakımından yürürlükte olacağını bildiren Colville, "Filistin'in bu sözleşmelere katılması, Filistin'de insan haklarının desteklenmesi ve korunması açısından önemli bir adım olacak" dedi.

Filistin'in bulunduğu bölgede, bu sözleşmeler imzalanırken pek çok çekince konulduğunu söyleyen Colville, "Filistin, sekiz insan hakları antlaşmasına taraf olurken bir tek bile çekince koymuyor" ifadesini kullandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin bu sözleşmelerin uygulanması konusunda Filistin ile çalışmaya hazır olduğunu vurgulayan Colville, sözleşmelerin Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilerin haklarının desteklenmesi için de yardımcı olacağını kaydetti.

Filistin, 11 Nisan 2014 tarihinde de savaş ve silahlı çatışma hukukunu düzenleyen Cenevre Sözleşmeleri'ne resmen taraf olmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.