Filistin: Müzakereleri devam ettirmeye hazırız

Filistin: Müzakereleri devam ettirmeye hazırız

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, Filistin'in "bütün meselelerde nihai çözüm bulunması konusunda ciddi olunması" şartıyla İsrail ile müzakereleri devam ettirmeye hazır olduğunu söyledi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki, Filistin yönetiminin "bütün meselelerde nihai çözüm bulunması konusunda ciddi olunması" şartıyla İsrail ile müzakereleri 29 Nisan'dan sonra da devam ettirmeye hazır olduğunu söyledi.

Maliki, Avusturyalı mevkidaşı Sebastian Kurz ile Ramallah'ta düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bütün meselelerde nihai çözüm bulunması konusunda ciddi olunması şartıyla İsrail ile müzakereleri 29 Nisan'dan sonra da devam ettirmeye hazırız" dedi.

Filistin tarafının barış görüşmelerinde ilerleme sağlanması konusunda ABD'nin çabalarına ciddi şekilde cevap verdiğine dikkati çeken Maliki, "Ancak yerleşim birimleri, Yahudileştirme, saldırılar ve yapılan açıklamalar İsrail tarafının anlaşmaya varılması konusunda ciddi olmadığına işaret ediyor" diye konuştu.

Maliki, iki devletli çözüme dayalı müzakerelerde gerçek anlamda ilerleme sağlanması ve taraflar arasındaki çatışmanın sona ermesi için uluslararası toplumun "işgalin sona ermesi ve İsrail'in başta Kudüs ve çevresinde olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarının tümünde Yahudi yerleşim birimleri inşasını durdurması" konusunda müdahil olması ve doğrudan sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini belirtti.

"YAHUDİ YERLEŞİM BİRİMLERİ İNŞASI İLLEGAL"

Öte yandan Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz,  ABD'nin iki devletli çözüm esasına dayalı olarak sürdürdüğü Ortadoğu barış görüşmelerini desteklediklerini ifade etti.

Ülkesinin Yahudi yerleşim birimleri inşasını illegal olarak gördüğünü dile getiren Kurz, Hamas'a "İsrail devletini tanıması, şiddetten vazgeçmesi ve barış sürecine katılması" çağrısında bulundu.

Resmi temaslarda bulunmak üzere dün İsrail'e gelen Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz,  bu sabah, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmişti. Kurz'un ilerleyen satlerde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi bekleniyor.

ABD'nin arabuluculuğunda temmuz 2013'te başlayan ve 9 ay sürmesi öngörülen Filistin- İsrail barış müzakereleri için hazırlanan takvimin süresi 29 Nisan'da sona eriyor. İsrail ve ABD ise müzakerelerin süresinin bir yıl uzatılmasını istiyor.

Söz konusu müzakereler, İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'teki yerleşim faaliyetlerini durdurmayı reddetmesi üzerine 2010 yılının ekim ayında kesilmiş, görüşmeler daha sonra geçen temmuz'da tekrar başlamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.