Filistin BMGK'nın sorumluluklarını yerine getirmesini istedi

Filistin BMGK'nın sorumluluklarını yerine getirmesini istedi

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, BM Güvenlik Konseyi'ne çağrıda bulunarak, İsrail'in Mescid-i Aksa baskını karşısında sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.

Mansur, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa'ya girmesi ve Filistinlilere uygulanan kısıtlamalar ve baskının artması nedeniyle BM Güvenlik Konseyi kasım ayı dönem başkanı Avustralya'nın BM Daimi Temsilcisi Gary Quinlan ile görüşerek bir mektup sundu.
 
Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Mansur, BMGK'dan sorumluluklarını yerine getirmesini ve en kısa sürede İsrail'in tutumunu reddeden bir bildiri kabul etmesini istediğini söyledi.
 
Bunun BMGK kararı olmasını tercih ettiklerini ama Konsey'deki dengelere göre başkanlık ya da basın bildirisi şeklinde de olabileceğini kaydeden Mansur, Ürdün'ün de desteğiyle bu gece bir adımın atılmasını beklediklerini ifade etti.
 
Mansur, konuşmasında İsrail'in Kudüs'teki provokatif eylemlerine de değinerek, İsrail askerlerinin postallarıyla Mescid-i Aksa'da ibadet edilen alanlara girmesinin dini çatışmayı körükleme amacı taşıdığını söyledi.
 
Kudüs'ün üç din için de kutsal olduğunu hatırlatan Mansur, "İsrail içindeki aşırılık yanlılarının kendilerini Allah'ın yeryüzündeki temsilcisi gördüklerini ve bu nedenle Müslümanları tahrik etmeye yöneldiklerini" vurguladı.
 
Mansur, bir Filistinlinin aracını kaldırımda yürüyen Yahudilerin üzerine sürmesine ilişkin soru üzerine de Filistin halkının yıllardır işgal altında yaşadıkları eziyetlerden bıktıklarını ve bu tür hadiselerin bunun "dışa vurumu" olduğunu kaydetti.
 
İsrail'in topuyla tüfeğiyle uçağıyla her türlü aracıyla Filistin halkına baskısını sürdürdüğünü ancak bazı çevrelerin Filistinlileri itidale davet etmesini anlayamadığını ifade eden Mansur, "bölgedeki olayların sorumlusunun İsrail'in işgalci ve sorumsuz politikaları olduğunu" söyledi.
 
Ürdün resmen başvurdu
 
Öte yandan BMGK üyesi Ürdün, Konsey Başkanlığına resmen başvurarak İsrail'in Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki tutumunu şikayet etti. 
 
Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Konsey Başkanlığına mektup sunarak İsrail'in "Kudüs ve Mescid-i Aksa'da şiddeti ve tansiyonu, benzeri görülmemiş ölçüde artırmasını" şikayet ettiklerini bildirdi.
 
Ancak BMGK'dan bu konu için bir toplantı talep edilip edilmediğine ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
 
BMGK'da geçen hafta İsrail'in yeni yerleşim birimi kurma planları nedeniyle olağanüstü toplantı düzenlenmiş ancak toplantının ardından herhangi bir bildiri yayınlanmamıştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.