Filistin BM'den bağımsız komisyon kurulmasını istedi

Filistin BM'den bağımsız komisyon kurulmasını istedi

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Batı Kudüs'te şoförlüğünü yaptığı otobüste asılmış halde bulunan Filistinlinin otopsi işleminin, BM'nin oluşturacağı bağımsız bir komisyon tarafından denetlenmesi talebinde bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "BM ve kurumlarından Filistinli Hasan Yusuf er-Ramuni'nin cesedinin adli tıpta yapılacak otopsi işlemi sırasında Filistin devletinden bir temsilci ve ailenin huzurunda denetleme için bağımsız bir komisyon oluşturulmasını, uluslararası adalet mahkemesine sunulması ve suçluların ortaya çıkarılması için işgal polisinin gizlediği kamera kayıtlarının ve delillerin incelenmesinin istediği" belirtildi.
 
Netanyahu ve hükümetinin, İsrail toplumunda Filistinliler aleyhine ırkçı ve nefret kültürünü yaydığı iddia edilen açıklamada, "olayın sorumlusunun, bu korkunç suçun işlenmesine zemin oluşturan İsrail hükümeti ve bu hükümetin Başbakanı Binyamin Netanyahu" olduğu ileri sürüldü.
 
Kudüs'te, İsrailli bir otobüs firmasında şoför olarak çalışan Ramuni (32), otobüste asılmış halde ölü bulunmuştu. İsrail polisinin kısa sürede olayı ''intihar'' olarak açıklaması, tepkilere neden olmuş, Ramuni'nin Filistin medyasında yayınlanan fotoğraflarında yüz, sırt ve ayak kısmında morlukların olduğu görülüyor.
 
Fetih, Hamas, Filistin Kurtuluş Halk Cephesi ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi, Yahudi yerleşimcileri sorumlu tuttukları olaya tepki amacıyla bir günlük genel grev kararı almıştı.
 
Cenaze törenine binlerce kişi katıldı
 
Ramuni için düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.
 
Görgü tanıkları, Rumani'nin Kudüs'ün Ebu Deys beldesinde binlerce kişiden oluşan kalabalık tarafından uğurlandığını, cenaze töreni sırasında yüzü maskeli silahlı grupların Ramuni'nin şehadetini havaya ateş açarak kutladığını aktardı. 
 
Akşam namazı öncesinde Kudüs'ün Ebu Deys beldesine getirilen Ramuni'nin cenaze namazı, beldenin merkezindeki Salahaddin Camisi'nde kılındı.
 
Olaylarda 9 Filistinli yaralandı
 
Öte yandan, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Batı Kudüs'te şoförlüğünü yaptığı otobüste bir Filistinlinin asılmış halde bulunmasının ardından Kudüs'ün kuzeyindeki er-Ram beldesinde çıkan olaylarda bir subayın yaralandığı belirtildi.
 
Açıklamada, yaralı subayın tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldığı, bölgede olayların hala devam ettiği bildirildi.
 
Görgü tanıkları ise er-Ram beldesinde İsrail polisi ile Filistinli göstericiler arsında çıkan olaylarda 9 Filistinlinin yaralandığını belirtti.
 
İsrail ordusunun beldenin girişlerini kapattığı kaydedildi.
 
"Yahudi yerleşimciler tarafından öldürüldü" iddiası
 
Kudüs'teki Fetih Hareketi Sözcüsü Enver Bedir ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasan Yusuf er-Ramuni'nin sırtında ve yüzünde bulunan darp izlerinin bir grup Yahudi yerleşimcinin eliyle öldürüldüğünü kanıtladığını söyledi.
 
Ramuni'nin öldürüldüğü bölgenin birçok yerinde kameralar olduğuna dikkati çeken Bedir, bölgede İsrail polisinin yoğun şekilde bulunduğunu ve Yahudi yerleşimciler dışında kimsenin burada dolaşamayacağını belirtti.
 
"Ramuni, Yahudi yerleşimciler tarafından öldürüldü" diyen Bedir, cesedi gören doktorların, Filistinli gencin öldürüldüğü konusunda herhangi bir şüphelerinin olmadığını vurguladıklarını aktardı.
 
Bedir, ayrıca Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin güvenliği için uluslararası koruma istedi.
 
"Filistinli balıkçılara ateş açıldı"
 
Bu arada, Gazze sahilinde avlanan Filistinlilere ait balıkçı teknesine, İsrail hücumbotundan ateş açıldığı iddia edildi.
 
Filistin Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail hücumbotundan Filistinlilere ait bir balıkçı teknesine ateş açıldığını, teknede büyük hasar oluştuğunu söyledi.
 
Olayda ölü ya da yaralı olmadığını aktaran Ayyaş, söz konusu teknenin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti açıklarında bulunduğunu belirtti. 
 
İsrail ordusundan konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı. 
 
Filistin Balıkçılar Sendikası verilerine göre, Gazze'de yaklaşık 4 bin kişi geçimini balıkçılıkla sağlıyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.