Filistin 1 Nisan'da UCM'ye katılıyor

Filistin 1 Nisan'da UCM'ye katılıyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) temelini oluşturan Roma Statüsü'nün Filistin için 1 Nisan'da yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Filistin, BM Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in işgal ettiği topraklardan çıkmasını isteyen karar tasarısının kabul edilmemesi üzerine aralarında Roma Statüsü'nün de bulunduğu 20 uluslararası anlaşmaya imza atmıştı.
Roma Statüsü'nün depozitörü sıfatıyla BM Genel Sekreterliği'nden yapılan bildirimde, Filistin'in Roma Statüsü'ne katılım belgesini 2 Ocak'ta BM Genel Sekreterliği'ne sunduğu ve Filistin için Roma Statüsü'nün 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe gireceği belirtildi.
Roma Statüsü ile kurulan UCM, taraf ülkelerin topraklarında işlenen soykırım, insanlığa karşı suç, savaş ve saldırı suçlarını işleyen bireyleri yargılıyor.
Filistin, UCM'ye yaptığı başvuruda, 13 Haziran 2014 itibarıyla Filistin topraklarında mahkemenin otoritesini kabul ettiğini duyurmuş ve İsrail'in son Gazze saldırısını da UCM'nin incelemesini istediğini ifade etmişti.
UCM'den yapılan açıklamada ise bir ülkenin Roma Statüsü'ne katılma kararı alması ile mahkemenin hangi suçları nasıl yargılayacağına karar vermesinin farklı konular olduğu kaydedilmişti.
ABD ve İsrail ise Filistin'in UCM'ye katılma kararına tepki göstermişti.
Kaynak : AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.