Filistin, işgali BMGK'ya taşıyor

Filistin, işgali BMGK'ya taşıyor

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki, "işgalin sonlandırılması karar taslağını" Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunacaklarını belirtti.

Maliki, Ramallah'taki Bakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin, Ekim ayında taslağı sunacağını söyledi.
 
Taslağı, Filistin'i vekaleten BMGK'daki tek Arap ülkesi Ürdün'ün sunacağını kaydeden Maliki, taslak müsveddesinin dün BM'de Arap liderlerle görüşüldüğünü ve bazı ufak değişikliklerin yapıldığını aktardı.
Maliki, BMGK üyesi ülkelerle karar taslağına ilişkin resmi görüşmelerin yapılacağını, sonra da bölgesel gruplara destek alınması için sunulacağı bilgisini verdi.
 
İsrail'le yürütülen müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanması, Yahudi yerleşim birimi siyaseti ve ihlallerin devam etmesi ve "başka seçenek bulunmaması" nedeniyle Filistin yönetiminin, işgalin bitmesi için BMGK'ya başvurmak zorunda kaldığını söyledi.
 
Maliki ayrıca, İsrail'in, Gazze Şeridi'nde işlediği suçlardan yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gidileceğini de ifade etti.
 
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın geçen cuma günü BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya ABD Dışişleri Bakanlığından "saldırgan ve hayal kırıklığı" yorumu gelmesini garipsediğini aktaran Maliki şunları kaydetti:
"ABD yönetiminin, taslağı BMGK'ya sunmamızı istemediği açık. ABD, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, müzakerelere tekrar başlanması için yeni fikirlerini yazmasını istiyor. Bunun için gereken zaman takvimi belirlenmesini ise öngörmüyor. Bunu kabul etmiyoruz."
 
Mahmud Abbas, BM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, taslağın 1967'de işgal edilen toprakları kapsayan ve başkenti Doğu Kudüs olan Filistin ve İsrail'in yer aldığı iki devletli çözümü, Filistinli mülteciler için adil çözümü ve hedeflerin uygulanması için belirli bir zaman aralığını kapsadığını belirtmişti. Abbas, taslağın sınırlarını çizmeleri için Filistin ile İsrail'in acilen müzakerelere başlamasını ve barış anlaşması yapmasını öngördüğünü dile getirmişti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.