Filipinler'deki mültecilerin büyük dramı

Filipinler'deki mültecilerin büyük dramı

Filipinler'de güvenlik güçleriyle militan gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak ülkenin güneyindeki sığınma merkezlerine gelen göçmenler, zor koşularda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Mindanao adasında bulunan Zamboanga kentindeki merkezlerde eylül ayından beri 88 kişinin ishal ve zatürre gibi nedenlere hayatını kaybettiğine dikkati çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, merkezlerde meydana gelen ölümlerdeki artıştan kaygı duyduklarını dile getiriyor.
İsmi gizli kalmak koşuluyla geçen hafta AA'ya konuşan bir DSÖ yetkilisi, eylül ayından ber ülkede yarısı çocuk olmak üzere 82 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Merkezlerdeki göçmenler için verilen tıbbi desteği denetlemekle görevli yetkili, "Ölenlerin yüzde 50'si 5 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. Bu gerçekten de tehlike işareti veriyor" dedi.

Zomboanga Sağlık Yetkilisi Dr. Rodelin Agbulos da 25 Şubat'ta basına yaptığı açıklamada, son günler içinde ölen 6 kişiyle birlikte eylül ayından beri merkezlerde hayatını kaybeden göçmenlerin sayısının 88'e yükseldiğini belirtti. Agbulos, merkezlerde meydana gelen ölümlerin başlıca nedenini ishal ve zatürrenin oluşturduğunu kaydetti.

Zamboanga'da evlerini terk etmek zorunda kalan kişiler için oluşturulan merkezlerin büyük bir kısmı, Eylül 2013'te, güvenlik güçleriyle militanlar arasında meydana gelen çatışmalar sırasında kurulmuştu. Ülkedeki en büyük ayrılıkçı örgüt olan Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin kontrolündeki bölgelerde 1 ay kadar süren çatışmalarda hiçbir taraf diğerine üstünlük elde edememişti. Bundan sonra iki taraf arasında söz konusu bölgede 5 ay kadar daha süren çatışmalar nihayet sona ermiş olsa da bölgedeki güvensizlik ortamının sürmesi nedeniyle göçmenler evlerine dönemiyor.

Güvenlik güçleriyle militanlar arasında terk edilmiş sahil bölgelerinde başlayan sokak savaşları sürerken göçmenler son derece zor ve sağlıksız şartlar altında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.