'Filipinler'de barış süreci biraz uzayacak'

'Filipinler'de barış süreci biraz uzayacak'

Filipinler'de sürdürülen barış sürecinde Gözlemci Heyeti üyesi görevini yürüten İHH İnsani Yardım Vakfı Filipinler Temsilcisi Kesmen, "Bu iş biraz uzayacak. Mayıs 2016'da düşünülüyordu fakat ortada hiçbir şey yok" dedi.

Filipinler'de sürdürülen barış sürecinde Gözlemci Heyeti üyesi görevini yürüten İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Filipinler Temsilcisi Ömer Kesmen, "Bu iş biraz uzayacak. Mayıs 2016'da düşünülüyordu fakat ortada hiçbir şey yok. Anayasa ve bazı kanunlarda yapılması düşünülen değişikliklerin yetişmesi tahminime göre zor. Her iki tarafın da öngörüsü; barış sürecinin birkaç yıl uzadığı yönünde" dedi.

Kesmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filipinler hükümetiyle,  Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında Mart 2014'te imzalanan anlaşma kapsamında, geçen ay silahların sembolik olarak bırakılarak uluslararası gözlemcilerin de yer aldığı bir komisyona teslim edildiğini hatırlattı.

Bangsamoro Temel Yasası'nın hayata geçirilmesiyle Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirilmesinin öngörüldüğünü dile getiren Kesmen, bazı olumsuzluklara rağmen görüşmelerin kesintiye uğramadığını söyledi.

İki taraftan da sabote etmek isteyenler var

Kesmen, bölgede yürütülen barış sürecini her iki taraftan da sabote etmek isteyenlerin olduğuna dikkati çekerek, "Hem Müslümanlar hem de Filipinler içinden, kaostan beslenen ve böyle bir barışın olmasını istemeyen, süreci engellemeye çalışan kişiler var çünkü, barışın gelmesi onların yok olmasına sebep olacak" dedi.

Kesmen, bölgede ramazanda hiçbir olayın yaşanmadığını, bölgesel bazı sorunların kısa sürede aşıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu iş biraz uzayacak. Mayıs 2016'da düşünülüyordu fakat ortada hiçbir şey yok. Anayasa ve bazı kanunlarda yapılması düşünülen değişikliklerin yetişmesi tahminime göre zor. Her iki tarafın da öngörüsü, barış sürecinin birkaç yıl uzadığı yönünde. Görüşmelerde iki taraf da samimi, savaşın bitmesini istiyor. Filipinler tarafındakiler, 'her şey artık çok zor, hiçbir şey geçen yıl gibi değil' diyorlar ama bir şekilde ortak noktayı bulup barışın sağlanacağına dair umutlar var. Filipinler Devlet Başkanının konuşmalarındaki bazı mesajlar da bizi ümitlendiriyor."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.