Filipinler ile Çin arasında yeni gerginlik

Filipinler ile Çin arasında yeni gerginlik

Filipinler, Çin’in Güney Çin Denizi’nde Çinli olmayan balıkçılar için çıkardığı yeni yasaya tepki gösterdi.

Çin'in, kıyıdaş yedi ülke arasında ihtilafların yaşandığı Güney Çin Denizi’ndeki yabancı balıkçılar için çıkardığı yeni yasa, Filipinler'in tepkisini çekti.

Çin'in Hainan Eyaleti Halk Kongresi tarafından çıkarılan ve geçen ay yürürlüğe giren yeni yasa, Güney Çin Denizi’nin büyük bir kesiminde yabancı balıkçılara, balık avlamak ve keşif yapmak için Çin makamlarından onay alma şartı getiriyor.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin'den söz konusu yasaya derhal açıklık getirmesinin istendiği belirtildi. Açıklamada, “Çin’in bölgede yayılmayı amaçlayan toprak iddialarını güçlendirmeye yönelik söz konusu düzenlemenin, başta Deniz Hukuku’na ilişkin BM Konvansiyonu olmak üzere uluslararası hukuku ihlal ediyor” ifadesi yer aldı.

Açıklamada, kanunun ayrıca Çin de dahil olmak üzere, Güneydoğu Asya ülkelerinin 2002’de imzaladığı Güney Çin Denizi’nde Tarafların Davranışları Deklarasyonu'nun ruhuna aykırı olduğu savunuldu. Açıklamada, “Bu gelişme gerginliği artırıyor, Güney Çin Denizi’ndeki durumu gereksiz yere karmaşık hale getiriyor ve bölgedeki barış ve istikrarı tehdit ediyor” denildi.

Çin’in yürürlüğe koyduğu yeni yasa 3,5 milyon kilometrekarelik bir alanı içine alan Güney Çin Denizi’ndeki 2 milyon kilometrekarelik alanı kapsıyor. Bu alan, Vietnam, Filipinler ve diğer ülkelerin üzerinde hak iddia ettiği ve hatta bazı durumlarda silahlı kuvvetleriyle işgal ettikleri ada gruplarını da içine alıyor.

Güney Çin Denizi'ne kıyısı olan yedi ülke, Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Endonezya'dan oluşuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.